Madrid heeft eigen ‘zwartepietendiscussie’

door admin
Madrid heeft eigen 'zwartepietendiscussie'

De keuze is het gevolg van een petitie waarmee ruim 63.000 handtekeningen werden verzameld door de socialistische partij. Al jaren gingen er geluiden rond over het feit dat een blanke acteur zwart schminken ‘racistisch’ zou zijn.

Spaanse ‘pakjesavond’

Driekoningen is de belangrijkste dag in het Spaanse kerstfeest. Het is de dag waarop traditioneel de kinderen kado’s krijgen, omdat op die dag de Drie Koningen ook kado’s gaven aan het kindje Jezus. De Driekoningenoptochten, in Spanje ‘Cabalgata de los Reyes Magos’ genoemd, vormen het feestelijke hoogtepunt op 5 januari. Na die optocht die zo’n beetje in elke gemeente plaats vindt en waarin tonnen aan snoep worden uitgestrooid, gaan gezinnen met kinderen naar huis en volgt de Spaanse variant op de ‘pakjesavond’ zoals wij die kennen.

Erkenning van diversiteit en multiculturaliteit

Volgens de huidige gemeente is de beslissing een stap verder in de erkenning van de diversiteit en multiculturaliteit, fenomenen die in toenemende mate Madrid kenmerken. Het vorige conservatieve stadsbestuur onder leiding van Ana Botella van de Partido Popular wees elke vorm van kritiek af met als argument dat het om een traditie gaat. 

Ook voor de stad Pamplona gaat op dit moment een petitie rond om de geschminkte acteur te vervangen voor een acteur die van nature donker is.

Dit vind je misschien ook leuk