Málaga koploper met grootste stedelijke zonnepark van Spanje

door Else Beekman
stedelijk zonnepark dak Emasa

De stad Málaga heeft een mijlpaal bereikt op het gebied van duurzame energie met de opening van het grootste stedelijk zonnepark van Spanje. Het project omvat 4.200 zonnepanelen en zal een aanzienlijke bijdrage leveren aan het verlagen van de energiekosten en het verminderen van CO2-uitstoot.

De zonnepanelen zijn op het dak van een wateropslagdepot van Emasa in de wijk Teatinos gelegd. Met deze nieuwe zonne-stedelijke installatie kan de stad Málaga jaarlijks 5.255 megawattuur aan elektriciteit opwekken. Dat staat gelijk aan het gemiddelde verbruik van 2.000 huishoudens. De opgewekte energie zal echter uitsluitend worden gebruikt voor de eigen behoeften van Emasa. Met name de energievretende processen in de waterzuiveringsinstallatie van El Atabal zullen ervan profiteren. Deze installatie speelt een cruciale rol in het ontzilten van water uit het Guadalhorce-reservoirsysteem. Dat proces vereist 49 gigawattuur elektriciteit per jaar. De zonne-installatie zal 17,5% van deze energievraag dekken.

Financieel en ecologisch rendement

De bouw van de installatie op het dak van Emasa heeft drie miljoen euro gekost. Anderhalf miljoen euro van die kosten kwam uit de Europese Next Generation-fondsen. Het project verlaagt niet alleen de elektriciteitsrekening van Emasa, maar draagt ook bij aan de doelstellingen van de stad om de CO2-uitstoot te verminderen. Naar schatting zal de installatie jaarlijks 2.400 ton aan CO2-uitstoot besparen.

Als gevolg van het succes van dit project heeft het stadsbestuur besloten om een tweede fase te starten. Deze omvat de installatie van extra zonnepanelen op de daken van andere gebouwen van de waterzuiveringsinstallatie, op pergola’s boven parkeerplaatsen en op ongebruikte grond. Deze uitbreiding zal een extra capaciteit van 857 kilowatt piek opleveren en nog eens 1.290 megawattuur per jaar genereren.

Een voorbeeld voor Spanje

Tijdens de inauguratie benadrukte burgemeester Paco de la Torre dat dit project aansluit bij de Europese doelstellingen op het gebied van hernieuwbare energie. Hij wees ook op de stijgende energiekosten in 2022, wat de urgentie van investeringen in duurzame energie onderstreepte. “We hebben als gemeente grote inspanningen geleverd om de hogere energiekosten op te vangen zonder deze door te berekenen aan de inwoners,” aldus de burgemeester.

Naast deze installatie zijn er al 71 andere fotovoltaïsche systemen actief in gemeentelijke gebouwen in Málaga. Met de zonne-installatie in Teatinos laat de stad zien dat duurzame energie ook een strategische investering is die zich op lange termijn terugbetaalt. Het project dient als inspiratiebron voor andere steden in Spanje die een vergelijkbare transitie naar hernieuwbare energie willen maken.

Ook Valencia komt met stedelijke zonne-installatie

Terwijl Málaga vooruitgang boekt, maakt ook Valencia zich op om een een unieke stedelijke zonne-installatie te realiseren. Onder het ambitieuze project ‘Requiem in Power’ worden meer dan 6.600 zonnepanelen geplaatst op vijf gemeentelijke begraafplaatsen. Dit innovatieve gebruik van ongebruikte ruimte combineert duurzaamheid met creatief ruimtebeheer. De installatie zal jaarlijks 2,8 megawatt aan energie opwekken. Deze elektriciteit wil de gemeente in eerste instantie leveren aan openbare diensten en gemeentelijke gebouwen. Daarnaast wil men ermee voldoen aan de vraag van duizend kwetsbare huishoudens in het gebied. Voor dit project is 3,2 miljoen euro vrijgemaakt.

Lees ook: Boeren protesteren tegen landonteigening voor zonne-energieparken

Dit wil je misschien ook lezen