Malaga: Van strandvakantiebestemming tot vaste verblijfplaats

door admin
Malaga: Van strandvakantiebestemming tot vaste verblijfplaats

De aantrekkelijkheid van het klimaat, de levenskwaliteit, de kustlijn en het erfgoed is zo hoog dat een groot deel van de toeristen die de afgelopen jaren ergens in de provincie Malaga zijn geweest, ervoor kiezen daar niet meer heen te gaan om hun vakantie door te brengen, maar zich er liever vestigen. Volgens José Damián Ruiz Sinoga, hoogleraar Fysische Geografie aan de Universiteit van Málaga, is het toerisme in de regio geëvolueerd van “zon en strand naar residentieel”.

8 op de 10 nieuwkomers komt niet uit Spanje

Recente cijfers van het Spaanse Nationale Instituut voor de Statistiek (INE) tonen aan dat Málaga een bevolkingstoename van 56.242 mensen heeft gehad, waarvan 44.656 afkomstig zijn uit andere landen. Dit betekent dat maar liefst 80% van de nieuwe bewoners niet uit Spanje komt. 

Economische voordelen en nadelen

Deze trend brengt een sterke economische impuls met zich mee, vooral voor de Costa del Sol. Veel van de nieuwe bewoners hebben een hoger salaris dan de lokale bevolking, wat positief is voor de lokale economie. Echter, deze economische bloei heeft een schaduwzijde. De toestroom van welgestelde nieuwkomers leidt tot een stijging van de huur- en vastgoedprijzen. Dat heeft negatieve gevolgen voor de oorspronkelijke, vaak minder vermogende bewoners. In veel gevallen worden zij gedwongen hun vertrouwde woonplaats te verlaten.

De aantrekkingskracht van Málaga

Het klimaat, de levenskwaliteit en het rijke culturele erfgoed zijn enkele van de elementen die zowel toeristen als nieuwe bewoners aantrekken. Plaatsen als Benahavís, Mijas en Frigiliana worden met name genoemd vanwege hun “buitengewone milieuomstandigheden”. De verschuiving naar residentieel toerisme lijkt dus een logische ontwikkeling, gezien de vele voordelen die de regio biedt.

Balanceren tussen groei en duurzaamheid

De vraag is nu hoe Málaga en de omliggende regio’s deze groei op een duurzame manier kunnen beheren. De voordelen zijn duidelijk: meer belastinginkomsten en een grotere economische activiteit. Maar de risico’s, waaronder gentrificatie en de vervreemding van de lokale gemeenschap, zijn even reëel en vragen om zorgvuldig beleid.

Lees ook: Malaga blijft booming met tweede hoogste groei in aantal inwoners van Spanje

Dit vind je misschien ook leuk