Málaga wil toeristische woningen in stad beperken

door admin
Málaga wil toeristische woningen in stad beperken

In Málaga staan 5.000 woningen geregistreerd die verhuurd kunnen worden aan toeristen. Daarbij zijn er naar schatting van de gemeente nog eens 9.700 die op illegale wijze onderdak bieden aan toeristen via verhuurplatformen op internet.

Sinds enige maanden is de afdeling Urbanismo van de gemeente aan het werk om een zone in de stad op te richten waar het aantal woningen voor toeristische doeleinden afgebakend kan worden. Dit type woningen overheerst het meest in het centrum van de stad, het oosten daarvan en langs de Carretera de Cádiz.

Er zal een kaart van de stad worden gemaakt met gebieden waar grenzen worden gesteld aan de vestiging van dit type accommodaties gebaseerd op de kenmerken van het gebied (residentieel, industrieel, commercieel). Is die zone eenmaal vastgesteld, dan komt het stadsbestuur met een gemeentelijke verordening voor de definitieve regeling hieromtrent. 

Voorgesteld wordt om de toestemming om een toeristenwoning te vestigen te baseren op twee belangrijke aspecten: het gebied waarin de woning ligt en de intensiteit van het gebruik ervan in elk deel van de stad. Daarbij wil de gemeente in de verordening als nieuwe eis voor inschrijving in het Toeristisch Register van Andalusië (RTA) opnemen dat de Vereniging van Eigenaren waartoe de woning behoort het eens is met de inschrijving ervan. Hiermee moeten problemen rond overlast voorkomen worden die met name in het historisch centrum van de stad bestaan onder omwonenden van appartementen die continu aan toeristen worden verhuurd. 

‘Sociaal drama’

De vereniging Inwoners van het Historisch Centrum verwijst naar de kwestie als een ‘sociaal drama’ en verwijt de gemeente geen rekening te houden met de mening van de stadsbewoners. ‘Ondanks al onze inspanningen en pogingen tot dialoog, zijn we nog geen enkele keer gebeld’, aldus een woordvoerder van deze vereniging, die toevoegt dat men al twee jaar strijdt tegen de problematiek rond toeristische verhuur in het centrum. 

Dit vind je misschien ook leuk