Manos Limpias breidt aanklacht tegen echtgenote Sánchez uit

door Elize van Loon
Manos Limpias aanklacht

De ultrarechtse groep Manos Limpias heeft documentatie ingediend bij de rechtbank die de aanklacht tegen Begoña Gómez, echtgenote van premier Pedro Sánchez, in behandeling heeft.

 Gómez zou banden hebben gehad met het Spaanse toerismeconcern Globalia, eigenaar van onder meer Air Europa. In de documentatie wordt gesproken over een vermeende voorkeursbehandeling van Globalia door de regering na haar contacten met haar voormalige CEO Javier Hidalgo. Sánchez zelf zou dekmantel zijn.

De secretaris-generaal van Manos Limpias, Miguel Bernad, en directeur Onderzoek, Francisco Cordero, hebben vrijdag tijdens een persconferentie verslag uitgebracht over de status van de onderzoeksprocedure die is geopend door de rechtbank van instructie nummer 41 van Madrid . Dit naar aanleiding van de klacht wegens vermeende misdrijven van beïnvloeding en corruptie in het bedrijfsleven.

Geen sprake van vermoedens of speculaties

Eerder nog gaf Manos Limpias dat hun aanklacht tegen Begoña Gómez, de echtgenote van de Spaanse premier Pedro Sánchez, enkel gebaseerd was op mediaberichten die waar of onwaar kunnen zijn. Bernad heeft aangegeven dat het rapport dat is gepresenteerd  “serieus en krachtig” is, voldoet aan “de meest absolute legaliteit” en “een solide basis heeft voor de rechter om een onderzoek in te stellen”.

“Het is gebaseerd op iets wat we niet hebben verzonnen. We zouden wel gek zijn om een rapport te presenteren dat gebaseerd is op vermoedens en speculaties”, zei hij. Daaraan voegde hij toe dat hij gelooft dat het “een stimulans voor de procedure” zal zijn.

Mogelijk betrokkenheid van de premier

De leider van Manos Limpias wil de volledige inhoud van het rapport niet onthullen. Wel beweerde hij dat het rapport zich voornamelijk richt op Globalia. Hij benadrukte dat het “het keerpunt” zou kunnen zijn om “aan te tonen dat de premier, naar verluidt, ook betrokken zou kunnen zijn bij de zakelijke transacties van zijn vrouw en op de hoogte was van alle activiteiten van zijn vrouw”.

Bernad heeft aangegeven dat “op dit moment” alleen Gómez als verdachte wordt genoemd. En dat ze “in principe” niet van plan zijn om de lijst met verdachten uit te breiden. Niet met andere familieleden, niet met Sánchez.

Rapport gericht op Globalia

Volgens hem voegen ze in het rapport “verwijzingen naar officiële bulletins, documentatie en enkele screenshots” toe. Specifiek richt Manos Limpias zich op twee subsidies toegekend aan Globalia voor 475 en 320 miljoen euro.  Die keurde de Raad van Ministers goed zonder de reguliere controle toe te passen. Daarmee profiteerde het bedrijf van steun vanwege de coronapandemie.

Regering nam regels niet in acht

De regering keek niet naar de vereisten en nam de regels niet in acht. Sánchez wist van de zeer nauwe relatie tussen Javier Hidalgo en Begoña Gómez,” aldus Bernard. Die wees er ook op dat Globalia niet voldeed aan het nakomen van belastingverplichtingen. Eén van de vereisten voor het ontvangen van steun.

Volgens Bernad had Sánchez zich moeten onthouden van stemming over de goedkeuring van deze steun. Dat heeft hij niet gedaan. In ieder geval niet bij de eerste, de 475 miljoen, volgens een verslag dat op de persconferentie te zien was. Bij Manos Limpias weten ze niet of de premier zich bij de tweede van stemming heeft onthouden. Maar ze leiden af dat dit niet zo was, omdat de regering – volgens hem – “het zou hebben aangekondigd” als hij zich van stemming had onthouden.

Over de vraag of hij gelooft dat de vrouw van Sánchez door de rechter gedagvaard zal worden, antwoordde Bernad dat wat de rechtbank op tafel heeft genoeg is om haar aan te klagen. “We hebben onze plicht gedaan tegenover het Openbaar Ministerie. Dat keek andere kant op. Het is  zijn plicht om het algemeen belang en de geldende wet te verdedigen niet nagekomen”, zo stelde hij.

De aanklacht

Op 9 april diende Manos Limpias de aanklacht in die de aanleiding vormde voor de procedure. In de klacht beweert de vakbond dat Gómez, “gebruikmakend van haar persoonlijke status als echtgenote van de president van de Spaanse regering, zakenlieden die meedongen naar openbare aanbestedingen, heeft aanbevolen”.

Een van de zakenlieden die een gunning van 10 miljoen euro aan aanbestedingen kreeg, sponsorde later een masteropleiding van Begoña Gómez.

Dit vind je misschien ook leuk