Maximale hittewaarschuwing voor de Costa del Sol

door admin
Maximale hittewaarschuwing voor de Costa del Sol

Meteorologen voorspellen temperaturen boven 42 graden in de stad Malaga en in de Costa del Sol-steden Torremolinos, Benalmadena, Mijas, Marbella en Estepona. Code rood geldt eveneens voor het directe binnenland bij plaatsen zoals Alhaurín de la Torre, Alhaurin el Grande, Coín, Monda, Guaro en Ojén. Ietsje minder warm met temperaturen rond de 40ºC zal het zijn ten oosten van Malaga in de streek Axarquía en ten noorden van Malaga in Antequera. Hier geldt voor woensdag code oranje.

Genadeloos warme aflandige wind

De hitte zal vooral genadeloos zijn vanwege de aflandige wind, in dit deel van Spanje ook ’terral’ genoemd. Waar noordenwind vaak voor verfrissing zorgt is dat in de Spaanse zomer niet het geval omdat deze wind dan tijdens zijn reis over land fors is opgewarmd. Eenmaal aangekomen in Zuid-Spanje voelt deze bijna aan als een föhn op de warmste stand. Het vervelende met terral-wind is bovendien dat het ’s nachts amper afkoelt. Men vermoedt dat woensdag de hoogste waarde voor de hoogste minimumtemperatuur zal worden verbroken op het meetstation op vliegveld Malaga.

Code rood voor hitte vrij zeldzaam aan de kust

Een rode waarschuwing voor hitte is vrij zeldzaam in dit gedeelte van de provincie. Normaal gesproken blijven de kustzones vanwege de ligging aan zee van de ergste hitte gespaard. Het weeralert geldt op woensdag van 13.00 tot 21.00 uur. 

Code geel geldt in de provincie Malaga voor het gebied rond Ronda. Daar stijgt het kwik tot 38 graden. 

Terwijl in de rest van Spanje vanaf woensdag de ergste hitte wat zal afnemen, blijft de hete wind in het uiterste zuiden domineren tot vrijdag. Pas vanaf zaterdag volgt verlichting. Het warmst zal woensdag zijn.

Wat te doen?

Met deze waarschuwing voor ‘extreem risico’ bij het uitvoeren van dagelijkse bezigheden, wordt geadviseerd op de heetste uren van de dag binnen te blijven of de schaduw op te zoeken. Veel water te drinken en vooral ouderen, kleine kinderen en mensen met een zwakke gezondheid goed in de gaten te houden. Klik op deze link voor tips om te kunnen slapen tijdens een hittegolf (Engels). 

Dit vind je misschien ook leuk