Meer rendement op vastgoed voor toeristische verhuur in Spanje

door admin
Meer rendement op vastgoed voor toeristische verhuur in Spanje

Waar lange termijn verhuur voor stabiele maandelijkse inkomsten zorgt, ontvangen investeerders die hun woning verhuren aan toeristen hun inkomsten gedurende een specifieke periode van het jaar. Het prijskaartje voor vakantieverhuur ligt meestal echter veel hoger. Waardoor er per saldo vaak meer aan verhuur aan vakantiegangers te verdienen is.

Op dit moment is de context voor vakantieverhuur ook gunstig. Het toerisme lijkt na de pandemie volledig te zijn hersteld. Overnachtingen in toeristische logies stegen volgens gegevens van INE in 2022 met 23,7%, toeristen besteden 71% meer, met een gemiddelde dagelijkse besteding van 148 euro. De bruto toegevoegde waarde van de sector in Spanje bedraagt 159 miljard euro. Dat is een stijging van 1,4% ten opzichte van 2019.

“We bevinden ons in een uitstekende context voor particuliere investeerders om te beslissen over vakantie-investeringen, vooral aan de kust, waar de inkomsten uit toeristische verhuur sneller zijn gegroeid dan de prijzen”, zegt Borja Badiola, algemeen directeur van Suomma in Inmodiario.com.

Netto-rendement van 7 procent

De verhuur van vakantiehuizen levert een netto rendement van 7% op. Dit geldt voor huizen aan de Costa del Sol en de Costa Blanca. De gemiddelde investering is daar ongeveer 200.000 euro in een woning van 128 m2 met drie slaapkamers.

Volgens een algoritme ontwikkeld door Prop-Tech-platform Suomma kan de eigenaar jaarlijks een nettowinst van 15.906 euro genereren uit vakantieverhuur. Het algoritme analyseerde meer dan 30.000 kustpanden met een gemiddelde prijs per vierkante meter van 1.679 euro.

Deze investeringstool, bestaande uit 5 elementen, biedt nauwkeurige waardering van activa op basis van vastgoedprijs, prijzen per nacht en bezettingsgraad, seizoensgebonden inkomsten, kostenanalyse, financiering en resultatenrekening, en verschillende investeringsscenario’s.

Winstgevendheid van onroerende goed met 150 procent omhoog

Verhuurplatform GuestReady stelt op zijn beurt dat de toeristische verhuur de winstgevendheid van onroerend goed verhoogt met maar liefst 150% in vergelijking met traditionele verhuur. Inzet op technologie, aandacht voor detail, gasten een thuisgevoel geven en klantenservice zijn enkele van de verschillende factoren die de winstgevendheid van vakantieverhuur verhogen.

Goed idee, vastgoed kopen als investering

Op basis van bovenstaande lijkt vastgoed kopen als investering zeker een goed idee. Middels de verhuur aan andere toeristen op de momenten dat u zelf geen vakantie kunt vieren in uw vakantiehuis in Spanje, kunt u alsnog rendement uit uw vermogen halen. Let wel goed op of de aanschafprijs van de woning die u op het oog heeft ook de marktconforme prijs is. Hier zijn allerlei hulpmiddelen voor.

Beperk de risico’s

Net als bij beleggen in aandelen gaat ook beleggen in stenen gepaard met risico’s. Het is daarom van belang om deze zoveel mogelijk in te dammen. Ook wat betreft de eventuele toekomstige inkomsten uit verhuur waarmee je de kosten kunt terugverdienen. De eenvoudigste manier om problemen bij de aankoop van een huis in Spanje te voorkomen is het inschakelen van een betrouwbare deskundige partij. Kies daarom voor een ervaren makelaarsbedrijf met een API-registratie, de beroepsvereniging voor erkende makelaars in de Comunidad Valenciana.  

Per 1 oktober aanstaande is het in deze regio niet langer voor iedereen mogelijk zich als makelaar te vestigen. Dat zal het kaf van het koren scheiden en met een dergelijke registratie weet u dat het bedrijf van uw keuze aan specifieke eisen voldoet. Zo een bedrijf is bijvoorbeeld Casa Las Dunas. Het is een familiebedrijf met jarenlange ervaring in Spanje en een groot woningaanbod, zowel nieuwbouw als bestaande bouw, aan de Costa Blanca, de Costa Cálida en de Costa del Sol.

Verhuur of beheer van uw vakantiehuis

Het bedrijf kan bovendien ook uw woning verhuren als u er zelf niet bent. Mocht u dat niet willen, maar wel graag wilt weten of alles goed is met uw woning en ter plaatse iemand hebben om eventuele problemen op te lossen, dan staat het team ook voor u klaar. Bij Casa Las Dunas kunt u met een gerust gemoed terecht voor al uw makelaarszaken.  

Dit vind je misschien ook leuk