Met deze veel voorkomende achternamen in Andalusië stam je af van de Arabieren

door admin
achternamen Arabieren, Arabisch

De geschiedenis van Spanje wordt gekenmerkt door de samensmelting van verschillende culturen, volkeren en rassen die het Iberisch schiereiland gedurende millennia hebben bewoond. Acht eeuwen lang was het schiereiland de thuisbasis van Arabieren. Dit zie je nog altijd terug in veel achternamen in Andalusië.

Ook zie je Arabische invloeden terug in de eetgewoonten en de architectuur. Het Alhambra in Granada en de Mezquita in Córdoba zijn wereldberoemd. In Sevilla zijn het Alcázar en de Giralda mooie voorbeelden van architectonische hoogstandjes.

Ook in Málaga hebben de moslims een belangrijke stempel gedrukt op zowel cultureel als architectonisch gebied. Voorbeelden hiervan zijn het Alcazaba van de hoofdstad, gebouwd in de 11e eeuw, en de archeologische overblijfselen van de Arabische wijk Attabanim. De laatste werd ontdekt tijdens de werkzaamheden aan de metro aan de Avenida de Andalucía.

Taal en namen

Bovendien wordt de Arabische invloed weerspiegeld in veel van de woorden die tegenwoordig worden gebruikt. Bijvoorbeeld azulejo of ojalá. Maar ook in achternamen, die werden gebruikt om aan te geven dat een persoon tot een familie en een specifieke plaats behoorde.

Afstammelingen in Andalusië

Veel voorkomende namen in Andalusië stammen af van de Arabieren. Het zijn namen van de afstammelingen van Spaanse moslims die gedwongen werden zich tot het katholicisme te bekeren of in ballingschap te gaan.

In de provincie Málaga is de meest voorkomende achternaam García. 56 van de 1.000 inwoners van Málaga hebben deze naam. Vaak zijn zij zich niet bewust van de Arabische oorsprong. Hetzelfde geldt voor Pérez, een naam die 30 op de 1.000 inwoners van Málaga hebben.

Volgens gegevens van de MyHeritage-blog komen deze namen van Arabische oorsprong nog altijd voor:

Achternamen beginnend met een A 

Abdo, Abedrapo, Abencerraje, Abengoa, Avengoa, Abraham, Abril, Abufhele, Abufom, Abuhadba, Abusada, Adauy, Aguad, Aguilar, Akel, Alam, Alamar, Alamo, Alaue, Albarracín, Alcalá, Alcaide, Alcantará, Alcazar, Alcaraz, Alcocer, Alguacil, Albaja, Aliatar, Alicante, Almaden, Almeida, Almodóvar, Ali, Amed, Ananias, Aranda, Ascalante, Atala, Atwan en Auad.

In Spanje beginnen veel achternamen met ‘Al’. Dit heeft een Arabische oorsprong. Enkele van de hierboven genoemde zijn: Alcazar (‘Al Qasr’, wat het fort betekent), Almeida (‘het plateau’), Alcaide (‘degene die het bevel voert’), Alcalá (Al Qualat, klein kasteel), Alcocer (Al Qasaba, wat citadel betekent) en Abencerraje (Aban As-Sarrag, wat duidt op zoon van een zadelmaker).

Achternamen beginnend met een B 

Bandrés, Barahona, Barjuán, Barroso, Benarrocha, Benarroch, Benavides, Benegas, Benjumea, Benjumeda, Bermejo, Bichara, Bitar, Bono, Buendia

Achternamen beginnend met een C 

Cabrero, Cattan, Castillo, Cebrian, Chacur, Chalhub, Chauriye, Chible, Chijany, Cid, Chocair, Cobaise, Cordobes en Cortés

Achternamen beginnend met een D 

Dagach, Dahdal, De Sorbas, Derberián, Dib, Dip en Duk

Achternamen beginnend met een E  of een F

Elías, El de Ubeda, Eitit, Facuse, Fajuri, Farran, Feres, Fualuan

Achternamen beginnend met een G 

García, Galvez, Gazul, Gazules, Giacaman, Gidi, Granadino, Guerra

Achternamen beginnend met een H 

Haddad, Hamad, Hamdan, Hana, Herrera, Hasbun, Hawila, Hazbun, Hechem. Heleyley, Hirmas

Achternamen beginnend met een I of een J

Ides, Jadue, Jaen, Jalifa, Jalilie, Jattar, Jorrat, Jose, Juriye en Jury

Achternamen beginnend met een K of L

Kattan. Kurbag, Lahsen, Laibe, Lama, Lara, Latif, Leibe, Lucas

Achternamen beginnend met een M 

Majluf, Manoli, Manzur, Maraver, Martínez, Melej, Méndez, Mendoza, Miguel, Mohanna, Mohor, Molina, Morales, Morón, Muley, Murube, Muhy, Musalem

Achternamen beginnend met een N

Nafel, Nazal, Nazer, Nebot, Nevot, Nicolas, Nustas  

Achternamen beginnend met een P 

Paez, Palacios, Palomeque, Pascual, Perez, Picó, Pinto, Pomar. Ponce. Paluan

Achternamen beginnend met een R 

Rabah, Rahal. Rasi, Repeina. Rizik, Roelas, Rumie

Achternamen beginnend met een S 

Saade, Saadi, Sabag, Sabaj, Sabbag, Sabella, Sady, Sahlie, Saieh, Salama, Salame, Salas, Salem, Salipa, Salomon, Salvador, Sammur, Samur, Saporia, Seda, Seleibe, Sellan, Sfeir, Sordo, Solís, Sufan

Achternamen beginnend met een T 

Tala, Tagie, Talhuk, Tame, Tamuz, Telchie, Torres

Achternamen beginnend met een V of Y

Velaxco, Valenciano, Venegas, Yagnam, Yamal, Yamblat, Yarur, Yeber Yoma

Achternamen beginnend met een Z 

Zaid, Zalaquett, Zaror, Zegri, Zerene, Zgeib, Ziade

Dit vind je misschien ook leuk