Na ‘polaire niesbui’ nu eerste echte hittegolf voor heel Spanje in aantocht

door admin
Na 'polaire niesbui' nu eerste echte hittegolf voor heel Spanje in aantocht

Nadat de zomerse temperaturen een paar dagen ietwat draaglijk zijn geweest dankzij de 'polaire niesbui' die sinds zaterdag vanuit het noordwesten over Spanje trok, moeten we ons nu vast geestelijk voorbereiden op een nieuwe periode van hitte.

Het Spaanse meteorologische instituut Aemet voorziet een hittegolf die op dinsdag 10 augustus begint en die vanaf donderdag in heel Spanje zal zal zorgen voor maximumtemperaturen die aanhoudend boven de 35 graden Celsius liggen. Minimumtemperaturen blijven rond de 20 graden schommelen.

Deze situatie heeft ertoe geleid dat de Servei Meteorològic de Catalunya vanaf woensdag een hittegolfwaarschuwing heeft afgegeven. Men gaat er vanuit dat deze meerdere dagen zal aanhouden, waarschijnlijk tot zaterdag. Tot nu toe is de hoogste temperatuur deze zomer gemeten in Catalonië 40,6 graden op 22 juli in Anglès (Selva). 

43 graden in Ávila

Als hoogste waarde van de maximumtemperatuur wordt volgend weekend 43 graden verwacht in Candeleda (Ávila) en de hoogste minimumtemperatuur van 25 graden in Segovia eveneens volgend weekend.

Behalve in gebieden boven 1.200 meter hoogte, verwacht Aemet dat de hittegolf enkele dagen zal aanhouden met deze minimumwaarden, wat de nachtrust kan beïnvloeden.

Heel heet in Andalusië

Deze hittegolf blijft aanhouden van komende donderdag tot en met dinsdag of woensdag van volgende week met temperaturen tussen de 40 en 46 graden. In Galicië kan het 31 graden worden, terwijl het kwik in Murcia tot 39 graden kan oplopen.

Vanaf het midden van deze week worden in Andalusië zeer hoge temperaturen geregistreerd met name langs de oevers van de Guadalquivir in Sevilla (ruim 45 graden in het weekend) en in Córdoba ruim 43 graden. 

In het grootste deel van het land lopen de dag- en nachttemperaturen de komende dagen op. Het uiteindelijke verschil tussen het begin van de week en het weekend kan groot zijn. Zo wordt het in Logroño deze maandag niet warmer dan 29 graden, terwijl het op vrijdag 41 graden kan worden in de schaduw. In Madrid zal de temperatuur hiermee vergelijkbaar zijn. 

Volgens Aemet zou het om de eerste echte hittegolf van het jaar gaan die heel Spanje raakt tussen woensdag 11 augustus en maandag 16 augustus. Alleen Cantabrië en delen van Galicië zullen er grotendeels aan ontkomen. 

Over het geheel genomen wordt het tussen vrijdag en zondag het warmst. Met name in grote delen van de zuidelijke helft, het oosten en het midden van het schiereiland en in delen van de Balearen wordt het meer dan 40ºC.

Het is zelfs waarschijnlijk dat het 42- 44 graden wordt in de valleien van de zuidelijke helft van het land en in de Ebro-vallei en 35ºC in praktisch de rest. In gebieden met zeer hoge maximumtemperaturen zullen ook de nachttemperaturen hoog zijn, de minimumtemperaturen kunnen oplopen tot 24-25ºC.

Klik hier om de weeralarmen in de gaten te houden

Bekijk ook: Temperaturen in Spanje dalen door ‘polaire niesbui’

Dit vind je misschien ook leuk