Naast zorgprofessionals gaan ook leraren staken in Madrid

door admin
Naast zorgprofessionals gaan ook leraren staken in Madrid

De leraren voegen zich daarmee bij het zorgpersoneel dat op dezelfde dag het werk neerlegt. Het zorgpersoneel heeft vrijwel dezelfde eisen voor hun eigen sector en staakt voor de derde keer in korte tijd. Vakbonden CC OO, UGT en CSIT hebben opgeroepen tot de staking. Deze staking komt op een gevoelig moment, namelijk twee dagen voor de lokale verkiezingen.

Achtergesteld

De leraren in de regio Madrid voelen zich achtergesteld bij hun collega’s in de rest van het land. In 2011 werd de 35-urige werkweek voor ambtenaren in heel Spanje afgeschaft. In plaats daarvan moesten ambtenaren 37,5 uren per week gaan werken. Intussen is dit in de meeste regio’s weer teruggedraaid, maar nog niet in Madrid.

Salaris loopt achter

Ook het gemiddelde salaris loopt in Madrid achter bij dat in andere regio’s. Dat scheelt soms tot €400 per maand. En dat terwijl de kosten van het levensonderhoud in de regio Madrid hoger zijn dan elders in het land.

Meer verplichte lesuren

Het verplichte aantal lesuren ligt in Madrid ook hoger. In het basisonderwijs moeten leerkrachten minimaal 25 uren besteden aan contactonderwijs, op de middelbare school 20. In de meeste andere regio’s is dat respectievelijk 23 en 18 uur per week. Volgens de vakbonden gaat dat ten koste van andere taken, zoals het goed voorbereiden van de lessen of extracurriculaire activiteiten. Dat tast in hun ogen de kwaliteit van het onderwijs aan.

Bureaucratie

Ten slotte worden de leerkrachten bedolven onder allerlei administratieve werkzaamheden, zoals het verplicht invullen van allerlei formulieren. Ook deze klacht delen ze met de zorgmedewerkers. Volgens de vakbonden leidt die bureaucratie tot extra werkdruk, waardoor er docenten uitvallen of eerder met pensioen gaan.

Lokale verkiezingen

Taken als onderwijs en zorg liggen in Spanje grotendeels op het bordje van de regio’s. Leraren en zorgpersoneel zijn meestal ambtenaren. De staking is goed getimed, want twee dagen later, op zondag 28 mei, vinden verkiezingen plaats voor de (meeste) autonome regio’s en voor de gemeenteraden.

Conservatieve regering

De regering van de regio Madrid is in handen van de conservatieve Partido Popular. De lokale minister voor economie en financiën, Javier Fernándeze-Lasquetty, heeft bij eerdere protesten al laten weten vast te willen houden aan de werkweek van 37,5 uur voor ambtenaren.

Dit vind je misschien ook leuk