Op zondag 4 mei gaat in Barcelona de Vuelta Femenina 2025 van start. De ronde start met een ploegentijdrit en telt meerdere zware bergetappes, met als zwaartepunt de gevreesde slotklim op de Cotobello in Asturië. Alles wijst erop dat deze editie een van de zwaarste tot nu toe wordt.
Van 4 tot en met 10 mei is Spanje het strijdtoneel van ’s werelds beste wielrensters. Met Nederlandse kanshebsters als Demi Vollering en Marianne Vos belooft het ook voor het Nederlandse wielerpubliek een spannende koersweek te worden.
Nederlandse vrouwen in topvorm
Demi Vollering start als titelverdedigster aan de Vuelta Femenina 2025. Na een uiterst succesvol 2024, met overwinningen in zowel de Vuelta als de Tour de France Femmes, heeft de renster van FDJ-SUEZ haar zinnen gezet op een tweede Vuelta-overwinning. Ze staat bekend om haar sterke klimcapaciteiten en slimme kijk op de koers, en geldt dit jaar dan ook wederom als topfavoriet voor het eindklassement.
Marianne Vos staat eveneens aan de start van de Spaanse wielerronde. De drievoudig wereldkampioene en olympisch kampioene, ziet deze Vuelta als een belangrijke uitdaging in de agenda van 2025. In een interview met de organisatie benadrukte de rijdster van Team Visma | Lease a Bike dat het een keiharde koers zal worden. “Elke dag telt. De focus moet er van begin tot eind zijn.” Vos richt zich vermoedelijk op etappezeges, maar maakt desalniettemin ook kans op de eindoverwinning.
Naast Vos en Vollering doen ook andere sterke Nederlandse vrouwen mee, zoals Riejanne Markus (Lidl-Trek), tijdritspecialiste en klimster, en de aanvallend ingestelde Europees kampioene Mischa Bredewold (SD Worx-Protime). Ook Nienke Vinke (Picnic PostNL), die bekendstaat als een van de grootste Nederlandse wielertalenten, verschijnt aan de start.
Buitenlandse kanshebbers
Hoewel Demi Vollering als topfavoriet wordt gezien voor de eindzege, is de overwinning zeker geen uitgemaakte zaak. De Nederlandse krijgt naast enkele landgenoten ook stevige concurrentie van internationale topfavorieten. Zo staat ook meervoudig wereldkampioene Pauline Ferrand-Prévot (Visma | Lease a Bike) aan de start. Zijn won onlangs nog overtuigend de klassieker Parijs-Roubaix. Ook de altijd constante Katarzyna Niewiadoma van Canyon//SRAM is een vaste waarde in het klassement van grote rondes.
De Duitse kampioene Liane Lippert (Movistar) geldt als gevaarlijke outsider, vanwege haar goede klimvermogen en sterke sprint. De Amerikaanse Kristen Faulkner (EF Education-Oatly) is een uitblinker in de tijdrit, terwijl de Spaanse klimster Mavi García (Liv AlUla Jayco) als thuisfavoriete op veel steun kan rekenen.
Strategische start in Barcelona
De ronde begint op zondag 4 mei met een korte maar explosieve ploegentijdrit van 8,1 kilometer in Barcelona. Deze openingsrit zet naar verwachting meteen de toon voor het klassement. Na de openingsdag trekt de koers noordwaarts via Aragón en Castilië y León richting het bergachtige terrein van Asturië.
Barcelona betaalt bijna 10 miljoen euro voor start Tour de France 2026
Cotobello als scherprechter Vuelta Femenina 2025
De zevende en laatste etappe eindigt op de Puerto de Cotobello, een klim van ruim 10 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 8,3 procent. Deze berg is voor het eerst opgenomen in het parcours van de Vuelta voor vrouwen en staat bekend als een echte killer. In totaal bedraagt de ronde 748 kilometer, met zowel kansen voor sprinters als klimmers.
Zeven etappes, zeven verhalen
De Vuelta Femenina 2025 bestaat uit zeven etappes met verschillende uitdagingen:
Etappe 1 – Zondag 4 mei
Barcelona > Barcelona (8,1 km – ploegentijdrit).
Een korte, snelle ploegentijdrit in het centrum van Barcelona.
Etappe 2 – Maandag 5 mei
Catalonië: Molins de Rei > Sant Boi de Llobregat (99 km – heuvelachtig).
Na een vroege klim richting de Alto de la Creu de l’Aragall krijgen aanvallers de ruimte op een glooiend parcours.
Etappe 3 – Dinsdag 6 mei
(Aragón) Barbastro > Huesca (132,4 km – vlak).
Op de open vlaktes van Aragón kan de wind verrassen. Kans op waaiers maken deze etappe extra spannend.
Etappe 4 – Woensdag 7 mei
(Zaragoza, Aragón) Pedrola > Borja (111,6 km – middelgebergte).
Klimmetjes en technische afdalingen bieden volop kansen voor avontuurlijke rensters.
Etappe 5 – Donderdag 8 mei
(Soria, Castillië y León) Golmayo > Lagunas de Neila (120,4 km – bergetappe).
>Bekend uit de Vuelta a Burgos: de dubbele beklimming van de Lagunas de Neila kan grote gaten slaan in het klassement.
Etappe 6 – Vrijdag 9 mei
Palencia (Castilië en León) Becerril de Campos > Baltanás (126,7 km – vlak).
Overgangsrit met kans voor sprinters, tenzij de wind andermaal een hoofdrol speelt.
Etappe 7 – Zaterdag 10 mei
(Castilië en León en Asturië) La Robla > Alto de Cotobello (152,6 km – bergetappe).
De langste en zwaarste rit van deze Vuelta. De slotklim naar Cotobello wordt beslissend voor de eindzege.
Groeiend belang van vrouwenwielrennen
Sinds 2023 is de Vuelta Femenina uitgegroeid tot een echte topkoers binnen het internationale vrouwenwielrennen. De media-aandacht neemt toe, de parcoursen zijn uitdagender geworden en het prijzengeld is inmiddels gelijkgetrokken met dat van de mannen. Dat alles draagt bij aan de razendsnelle groei van het vrouwenwielrennen – ook in Nederland.
Ben je begin mei in Spanje? Dan is dit een uitgelezen kans om ’s werelds beste rensters van dichtbij in actie te zien. Vooral de finish op de Cotobello, diep in de bergen van Asturië, belooft een waar spektakel te worden.