New York Times benoemt Baskische kaastaart tot ‘Smaak van het Jaar’

door admin
New York Times benoemt Baskische kaastaart tot ‘Smaak van het Jaar’

De Baskische keuken is binnen en buiten Spanje befaamd om de heerlijke visgerechten en pinxtos. Nu heeft ook een dessert internationale erkenning gekregen; de Baskische kaastaart van restaurant La Viña, in het historische centrum van San Sebastián, is benoemd tot ‘Smaak van het jaar’ binnen de gastronomische trends voor 2021.

De erkenning  van de New York Times komt echter op een van de slechtste momenten voor het toerisme in San Sebastián, dat de afgelopen maanden een aantal van zijn meest emblematische etablissementen heeft zien sluiten.

‘Must’ voor foodies

De kaastaart heeft geen korst en wordt gebakken op een hoge temperatuur, waardoor de boven de bovenkant karamelliseert maar de binnenkant zacht en smeuïg blijft’, aldus Kim Severson, de auteur van het artikel over gastronomische trends. Een dessert dat zo lekker is dat je het op zichzelf kunt eten, zonder koekjesbodem of versierd met jam.

Wereldwijd probeert men de taart na te maken – het recept is niet geheim-  maar de originele taart van La Viña lijkt niet te evenaren. Al jaren sluit elke goed geïnformeerde foodie-toerist La Viña, zijn pintxosroute door San Sebastián, af met de beroemde kaastaart. 

Wat maakt deze taart zo bijzonder?

De bedenker van deze taart – die op bestelling kan worden gekocht voor 45 euro – is Santiago Rivera, een chef-kok gespecialiseerd in traditionele Baskische gerechten. Hij besloot op een dag te gaan experimenteren met het recept en dat resulteerde uiteindelijk in deze succesformule. Wat heeft La Viña kaastaart dat de anderen niet hebben? Het geheim van het succes ligt in de smeuïge, romige textuur en de geroosterde randen. 

Alles staat of valt met de kaas

De kaas is bepalend voor de smaak en de structuur; niet iedere kaassoort is geschikt en ook de hoeveelheid is belangrijk. La Viña gebruikt voor iedere taart van ongeveer 2 kilo een kilo romige, milde kaas. De kaastaart van La Viña wordt in de volksmond ook wel de Baskische ‘verbrande’ kaastaart genoemd en dit komt door de geroosterde bovenkant. Omdat een bodem – van bladerdeeg of biscuit- ontbreekt is de taart ook nog eens heel kwetsbaar. 

Het recept voor deze bijzondere taart, inclusief wat tips voor tijdens het bakken, is hier te vinden. 

Dit vind je misschien ook leuk