Nieuw geval van botulisme na consumptie verpakte tortilla in Andalusië

door admin
Nieuw geval van botulisme na consumptie verpakte tortilla in Andalusië

Het gaat volgens het ministerie van Volksgezondheid en Consumentenzaken van Andalusië om een verdacht geval – nog niet bevestigd – bij een 66-jarige persoon die in Benalmadena woont en op 14 juli symptomen vertoonde, zonder dat opname in het ziekenhuis nodig was. De monsters zijn verzonden naar het Nationaal Centrum voor Microbiologie voor onderzoek en evaluatie.

Dit onderzoek voegt zich bij dat van een 27-jarige persoon die in Malaga woont en begin juli milde symptomen vertoonde. Hij werd niet opgenomen in het ziekenhuis. De regering heeft het “fundamentele” werk van het Surveillance Netwerk, afhankelijk van het Algemene Directoraat van Volksgezondheid benadrukt in het vroegtijdig opsporen van mogelijke gevallen.

Wat is botulisme?

Botulisme is een ernstige maar relatief zeldzame ziekte veroorzaakt door toxines geproduceerd door Clostridium botulinum. Er zijn drie klinische vormen van botulisme: de klassieke vorm of voedselgerelateerd botulisme, intestinaal botulisme en wond-botulisme. Ze leiden allemaal tot zwakke verlamming door de werking van de botulinetoxine op de neuromusculaire verbinding.

Vijf bevestigde gevallen

Tot afgelopen donderdag meldde de Spaanse Voedingsveiligheidsautoriteit (Aesan) zeven gevallen met een voorgeschiedenis van consumptie van verpakte tortillas in de dagen voorafgaand aan het begin van de symptomen, waarvan vijf bevestigd door laboratoriumtests met een aanvangsdatum van symptomen tussen 24 juni en 10 juli. De gevallen deden zich voor in verschillende autonome gemeenschappen. De Aesan heeft alle beschikbare informatie aan de contactpunten van de gemeenschappen verstrekt, zodat zij het nodige onderzoek kunnen doen met betrekking tot de mogelijk geconsumeerde producten.

Bekijk ook: Welke vijf tortilla’s die in de Spaanse supermarkt te koop zijn zijn het beste?

Bij ten minste drie van de bevestigde gevallen en een van de mogelijke gevallen is hetzelfde bedrijf dat de aardappelomeletten produceert betrokken. Tot op heden is er geen bewijs gevonden, noch in de producten noch in de processen, die een oorzaak-effectrelatie aantonen. Desalniettemin worden de onderzoeken voortgezet in samenwerking met het productiebedrijf.

Terugroeping van het product

De Palacios Alimentación Group heeft uit voorzorg vrijwillig besloten om de verpakte verse aardappelomeletten van de schappen van verkooppunten te halen, evenals tijdelijk te stoppen met de productie ervan, omdat dit product in verband is gebracht met de bevestigde gevallen van botulisme in de afgelopen dagen.

Het bedrijf heeft alle nodige maatregelen genomen om de mogelijke oorzaak te achterhalen. De faciliteiten zijn al vier keer geïnspecteerd door de gezondheidsautoriteiten met een positief resultaat.

Het bedrijf heeft aan iedereen die een van deze producten heeft gekocht (Palacios, Chef Select, Auchan, Eroski, Unide, Consum, DIA, Ametller, Condis, El Corte Ingles, Carrefour, Alipende, Grupo IFA en Rikissimo) gevraagd om ze niet te consumeren en ze terug te brengen naar het verkooppunt waar ze zijn gekocht, waar ze worden vergoed.

Let op als je voorverpakte tortilla koopt in de supermarkt dat je deze gekoeld bewaard. Mocht je een tortilla willen meenemen naar het strand, bewaar deze dan altijd in een koelbox of koeltas met koelelementen. Door het warme weer zijn tortilla’s gevoelig voor de groei van micro-organismen en bij deze temperaturen kunnen ze zich snel vermenigvuldigen.

Bekijk ook: Alarmbellen in Spanje rinkelen: Is het eten van voorverpakte tortilla wel veilig?

Dit vind je misschien ook leuk