Het aantal irreguliere migranten dat de Canarische Eilanden bereikt, bereikt een recordhoogte. In de eerste helft van november is het hoogste aantal migrantenaankomsten van heel 2024 geregistreerd.
De Canarische Eilanden blijven de grootste Europese toegangspoort voor migranten uit Afrika. In de eerste vijftien dagen van november 2024 arriveerden er 5.626 migranten. Dat is een nieuw jaarrecord. Hiermee komt het totaal aantal migranten dat dit jaar de eilanden heeft bereikt op 39.713. Ter vergelijking: eind 2023 stond de teller op 39.910. De president van de Canarische Eilanden, Fernando Clavijo, reist deze week af naar Brussel om de Europese Unie te wijzen op de ‘grenssituatie’ die de eilanden ervaren.
Een dramatische start van november
November begon slecht voor de Canarische Eilanden. In de eerste drie dagen van de maand arriveerden er bijna 2.000 migranten, terwijl 55 mensen de reis niet overleefden. De eerste helft van de maand bleek de drukste van heel 2024 te zijn. In vergelijking met de tweede helft van oktober, waarin 1.209 mensen arriveerden, betekende de toestroom van de eerste helft van november een stijging van maar liefst 365,4%.
Toename gevolg van aangescherpt migratiebeleid van Tunesië
De recente toename van migranten die via de Canarische Eilanden Europa proberen te bereiken, is mede het gevolg van het aangescherpte migratiebeleid van Tunesië. In juni 2023 sloot de Europese Unie een overeenkomst met Tunesië, waarbij het Noord-Afrikaanse land financiële steun ontving in ruil voor strengere grenscontroles en het terugnemen van onderschepte migranten. Deze maatregelen hebben geleid tot een aanzienlijke daling van het aantal migranten dat via de Middellandse Zee Italië probeert te bereiken. Als gevolg hiervan kiezen steeds meer migranten voor de langere en gevaarlijkere route naar de Canarische Eilanden.
Verzuchtingen in Brussel
De situatie zet de Canarische president ertoe aan Brussel te bezoeken. Daar wil hij aandacht vragen voor het ‘migratiedrama’ en de ‘grenssituatie’ op de Canarische Eilanden. Clavija streeft ernaar de Europese Unie te bewegen tot een snellere goedkeuring en implementatie van het Europese Migratie- en Asielpact. De migratiedruk moet eerlijker worden verdeeld door de EU en die moet de Canarische Eilanden ook ondersteunen bij het beheren van de aanhoudende migratiecrisis. Clavijo heeft herhaaldelijk opgeroepen tot een gezamenlijke Europese aanpak en tot een versnelde activering van alle mechanismen die in het pact zijn opgenomen om zo de migratiedruk op de eilanden te verminderen.
Ook Ceuta in de knel
Ook Ceuta, de Spaanse exclave in Noord-Afrika, heeft te maken met een aanhoudende migratiedruk. Tot nu toe zijn er dit jaar 2.281 migranten gearriveerd, een toename van 126,3% ten opzichte van vorig jaar. De lokale regering heeft 11 miljoen euro uitgetrokken voor de opvang van minderjarige migranten, maar smeekt om hulp vanuit Madrid om verdere ondersteuning te bieden.
Opvallende daling migrantenaankomsten Melilla
In tegenstelling tot Ceuta en de Canarische Eilanden heeft Melilla in 2024 een aanzienlijke daling in het aantal irreguliere migranten gezien. Gedurende de eerste vijf maanden van het jaar arriveerden slechts 17 migranten in Melilla. Dit vertegenwoordigt een daling van respectievelijk 97,3% en 55,2% vergeleken met dezelfde periode in 2023. Deze trend zet zich voort, met een verdere afname van 83% in de maritieme aankomsten gedurende 2024. Deze daling wordt toegeschreven aan een verhoogde grensbewaking en een verbeterde samenwerking tussen de Spaanse en Marokkaanse autoriteiten. Verder hebben de toenemende instabiliteit in de Sahel-regio en de strengere controles in Noord-Afrika migranten ertoe aangezet andere routes te kiezen.
Lees ook: Gekapseisde boot vol migranten bij El Hierro: Negen doden en 48 vermisten