‘Nieuwe haaiensoort’ laat zich zien en veroorzaakt sluiting van Spaans strand

door admin
'Nieuwe haaiensoort' laat zich zien en veroorzaakt sluiting van Spaans strand

Er blijven nieuwe berichten verschijnen in de Spaanse media over haaien die zich dicht bij stranden laten zien deze zomer. Volgens elDiario.es is op een ander Spaans strand de rode vlag gehesen en het zwemmen verboden vanwege de aanwezigheid van meerdere haaien.

Opvallend genoeg gaat het deze keer om een haaiensoort die tijdens eerdere meldingen in de Middellandse Zee niet is waargenomen. Deze reeks waarnemingen heeft enige bezorgdheid onder toeristen gewekt.

Bekijk ook: Blauwe haai zorgt voor paniek op strand in Alicante

De sluiting vond zondag plaats op een strand in het zuiden van Gran Canaria. Het betrof het strand van Patalavaca (Mogán). Daar werden twee jonge hamerhaaien (Sphyrna lewini) geïdentificeerd. Om die reden werd de zee betreden verder dan een diepte tot kniehoogte verboden, aldus Willy García, wethouder stranden van de gemeente Mogán, zoals vermeld in het genoemde dagblad.

Rode vlag

Sinds afgelopen donderdag al moest de rode vlag worden gehesen in het water van deze gemeente vanwege de aanwezigheid van haaien. Het is echter belangrijk te weten dat de gesignaleerde hamerhaaien ongevaarlijk zijn en dat het louter om een preventieve maatregel ging. Soms wordt een strand afgesloten om vooral de veiligheid van de zeedieren te waarborgen bij interacties met mensen.

‘Nieuwe soort’?

Het is belangrijk om te verduidelijken dat de hamerhaai geen nieuwe haaiensoort is in deze delen van Spanje. Wat wel opmerkelijk is, is dat deze maatregel genomen moest worden in de zomer. Tot nu toe werden hier vooral blauwe haaien gezien, ook wel bekend als ‘tintoreras’, een klassieker in de Middellandse Zee.

Bekijk ook: Op deze Spaanse stranden zijn de afgelopen jaren haaien gezien

Dit vind je misschien ook leuk