Nieuwe huurprijsindex in Catalonië leidt tot meer huizenverkoop

Door huurplafond ziet Catalaanse woningmarkt verschuiving van huur naar verkoop

door admin
huizenruil

In Catalonië is op 16 maart een nieuwe huurprijsindex ingevoerd. Die legt de huurprijzen in 140 gespannen gemeenten aan banden. Het gevolg is dat huren in die zones fors kunnen dalen. Analisten voorspellen dat dit zal leiden tot een toename van het aantal woningen dat te koop wordt aangeboden en een stijging in het aantal hypotheekaanvragen.

Eigenaren wijken uit naar verkoopmarkt

De implementatie van deze prijscontrole zorgt ervoor dat veel huiseigenaren nu verkoop verkiezen boven verhuur. Dit vanwege de beperkte winstgevendheid door de opgelegde huurplafonds. Ricardo Gulias, CEO van RN Tu Solución Hipotecaria, licht in Infobae toe: “Er is momenteel een probleem met het aanbod op de woningmarkt. Er is veel vraag naar koopwoningen, maar er is weinig beschikbaar. Dit nieuwe huurplafond zal geleidelijk meer woningen op de verkoopmarkt brengen. Dat zal natuurlijk het aantal hypotheekaanvragen doen stijgen.”

Negatieve gevolgen voor huurders

De verschuiving naar de verkoopmarkt heeft echter negatieve gevolgen voor huurders. Door de afname van het aantal huurwoningen zullen zij het moeilijker vinden om een geschikte woning te vinden. “Investeerders zijn terughoudender geworden. Als de rendementen lager zijn, zullen ze minder snel investeren in huurwoningen,” stelt Gulias. Hij is van mening dat de wet die met goede bedoelingen voor de huurders werd ingevoerd, uiteindelijk nadelig voor ze gaat uitpakken.

Doel van de huurprijsindex: huurprijzen verlagen

Het hoofddoel van de nieuwe index is om de huurprijzen drastisch te verlagen in de gespannen zones. Allereerst moet dit de toegang tot huurwoningen vergemakkelijken. Ten tweede moet het speculatieve praktijken door grote vastgoedbezitters tegengaan. David Lucas, staatssecretaris van Wonen en Stedelijke Agenda, benadrukt dat de index speculatie door grote vastgoedhouders zal stoppen en de huurprijzen significant zal doen dalen.

Hoe werkt de index?

De index stelt een reeks van maximale en minimale huurprijzen vast. Die zijn gebaseerd op verschillende kenmerken van de woningen in de gespannen gebieden. Grote vastgoedbezitters, met meer dan 10 woningen of vijf in dezelfde gespannen zone, zullen hun huurprijzen niet boven deze index mogen verhogen. Ook kleine verhuurders die een woning verhuren die in de laatste vijf jaar niet is verhuurd, worden beperkt door de index. Echter, bij nieuwe huurcontracten van kleine verhuurders mag de huurprijs gelijk blijven aan het vorige contract, met een mogelijke verhoging van 3% voor dit jaar.

Lees ook: Spectaculaire daling huurprijzen Catalonië door nieuwe prijsindex in Spaanse Woningwet

Dit vind je misschien ook leuk