Spectaculaire daling huurprijzen door nieuwe prijsindex in Spaanse woningwet

door admin
Huisvestingswet

De huurmarkt staat aan de vooravond van een ingrijpende verandering. Met de invoering van de nieuwe prijsindex voor huurwoningen, zoals opgenomen in de Woningwet, zullen de huurprijzen in zogenaamde gespannen zones aanzienlijk dalen.

David Lucas, staatssecretaris van Wonen en Stedelijke Agenda, heeft aangekondigd dat deze maatregel vooral in Barcelona merkbaar zal zijn. Daar kunnen huurprijzen met meer dan de helft verminderen.

Zwaar bekritiseerde nieuwe Woningwet van kracht in Spanje

Voorbeelden die spreken

Een appartement aan de Sant Crist-straat in Barcelona, momenteel verhuurd voor 1.827 euro per maand, zou na toepassing van de index nog maar 951 euro mogen kosten. Soortgelijke verlagingen zijn ook te zien bij andere woningen in de stad. Daarbij zullen huurprijzen drastisch afnemen tot bedragen die aanzienlijk onder de huidige marktprijzen liggen.

Doel van de maatregel

Het nieuwe systeem beoogt de huurprijzen in gespannen zones te reguleren, de toegang tot huurwoningen te vergemakkelijken en speculatieve prijsbewegingen tegen te gaan. Vooral grote verhuurders, die meer dan 10 eigendommen in deze zones bezitten, zullen door de index worden geraakt. De index stelt maximale en minimale huurprijzen vast op basis van verschillende woningkenmerken.

Implementatie in maart

De index wordt vandaag gepubliceerd op de website van het Ministerie van Wonen. Na een informatieve periode van 10 dagen kunnen autonome gemeenschappen de gespannen zones aanduiden. Vervolgens wordt, na een wettelijke termijn van één tot twee dagen, de huurprijslimiet van kracht. Deze maatregel heeft een initiële geldigheid van drie jaar, met de mogelijkheid tot verlenging.

Oproep aan autonome gemeenschappen

Tot nu toe heeft alleen Catalonië de status van gespannen zone aangevraagd voor 140 gemeenten. Andere regio’s zoals Asturië, Baskenland en Navarra hebben interesse getoond, maar hebben dit nog niet officieel kenbaar gemaakt. Lucas moedigt meer gemeenschappen aan om deel te nemen aan dit initiatief.

Een uniforme index

De index, die landelijk uniform zal zijn, is gebaseerd op belastinggegevens en zal jaarlijks worden bijgewerkt. Het doel is om juridische en economische zekerheid te bieden en tegelijkertijd een technisch en nauwkeurig systeem te hanteren dat voortdurend zal worden verbeterd.

Met deze revolutionaire stap hoopt de regering een einde te maken aan de huurcrisis in gespannen zones, waardoor wonen betaalbaar wordt voor een breder publiek.

Lees ook: Huurprijzen woningen in januari historisch hoog in Spanje

Dit vind je misschien ook leuk