Noodklok Spaanse zorg: onacceptabele wachtlijsten en te weinig bedden

door admin
Noodklok Spaanse zorg: onacceptabele wachtlijsten en te weinig bedden

De Federatie voor de Verdediging van de Openbare Gezondheidszorg in Spanje (FADSP) slaat alarm. Het rapport van deze club spreekt boekdelen: lange wachtlijsten, een hoog medicijnbudget en een zorgwekkend tekort aan ziekenhuisbedden.

Volgens het rapport is de publieke uitgave per inwoner voor gespecialiseerde zorg tussen 2010 en 2020 gestegen met een gemiddelde van 34%. In de Comunidad de Madrid schoot dit zelfs omhoog naar 39%, terwijl in La Rioja een toename van slechts 18% werd genoteerd. Maar er zit een addertje onder het gras: als je de medicijnkosten niet meerekent, zakt het percentage naar slechts 53,2%.

Drie cruciale voorwaarden

Het rapport stelt drie voorwaarden om de uitgaven te rechtvaardigen. Ten eerste moet het algemene gezondheidsbudget per inwoner rond de 1.000 euro zijn, conform het EU-gemiddelde. Ten tweede moet het medicijnbudget onder de 14% van het totaal blijven. En als laatste: de uitgaven voor privatisering moeten dalen.

Kritiek op Madrid’s leider Ayuso

Marciano Sánchez, de voorzitter van FADSP, is duidelijk in zijn kritiek op Isabel Díaz Ayuso, de president van de regio Madrid. Volgens hem heeft Madrid een obsessie met het privatiseren van de publieke zorg, wat de kwaliteit niet ten goede komt.

Beddentekort

Het aantal beschikbare bedden in Spanje is gedaald van 3,4 in 2010 naar 3,2 in 2021. In Madrid is de situatie nog erger met slechts 3,18 bedden per 1.000 inwoners in 2021. Deze cijfers liggen ver onder het gemiddelde van de EU (5,21) en de OESO (4,4).

Wachtlijsten

Het rapport wijst op een kleine verbetering in de landelijke wachtlijsten voor chirurgie in 2022. Echter, in Madrid zijn de wachtlijsten ‘ongelooflijk’, met een gemiddelde wachttijd van 61 dagen. “Ayuso beweert dat het goed gaat, maar dat is simpelweg niet waar,” zegt Sánchez.

Regionale verschillen zijn groot

Het rapport belicht ook de regionale verschillen in uitgaven en consultaties. Zo varieert het aantal externe consulten van 2.870,94 per 1.000 inwoners in Madrid tot 1.790,95 in Navarra. Ook in de uitgaven voor gezondheidszorgconcerten zijn er grote verschillen: van 23,9% in Catalonië tot 2,8% in Castilla y León.

Toenemende privatisering

In 2021 steeg de privaat gefinancierde zorg met 9%, terwijl de publiekelijk gefinancierde zorg steeg met 6%. Dit wijst op een groeiende trend van privatisering en een explosie in de kosten van medicijnen. Wat het personeel in de Gespecialiseerde Zorg betreft, was er ook een stijging van 20,2% tussen 2010 en 2021 en in alle autonome gemeenschappen. In 2021 varieerde het personeelsbestand tussen 11,1/1.000 inwoners in Valencia en 21,69/1.000 in Navarra.

Lees ook: Steeds meer inwoners van Spanje kiezen voor een privézorgverzekering

Dit vind je misschien ook leuk