OCU pleit bij regering voor maatregelen tegen dramatische daling welvaart Spanjaarden

door admin
inflatie, koopkracht, kosten

Uit onderzoek is gebleken dat Spaanse huishoudens de afgelopen drie jaar 10% armer zijn geworden. Met alle gevolgen van dien, vooral voor gezinnen met een laag inkomen. De Spaanse consumentenorganisatie (OCU) heeft de regering gevraagd om “dringend” veranderingen door te voeren. Vooral op het gebied van huisvesting, voedsel en energie.

De daling is dramatisch volgens de OCU. De consumentenprijsindex (CPI) is met 16,1% gestegen. Daar staat een gemiddelde salarisstijging van zo’n 6,1% tegenover. Uitgaven voor huisvesting, voedsel, vervoer en vrije tijd stegen sinds 2021 het meest.

Deze maatregelen stelt OCU voor

De consumentenorganisatie wil nu dat de regering maatregelen neemt voor de bovengenoemde gebieden. Allereerst voor huisvesting. Zo vindt OCU dat de regering het voor huishoudens met variabele hypotheken gemakkelijker moet maken om over te stappen op een vaste hypotheek. Dat kan door de vrijstelling van de annuleringskosten opnieuw in te voeren. De organisatie pleit er ook voor dat de regering de openbare verhuur van sociale woningen bevordert. Daarnaast wil OCU dat de inkomensgrens verhoogd wordt, en dat gezinnen met een inkomen van minder dan 27.000 euro 200 euro extra krijgen.

Verder wil de OCU dat de verlaging van de belastingen op elektriciteit en gas na juni wordt verlengd. Dit kan een besparing opleveren van 370 euro per jaar voor een gemiddeld huishouden.

Stijging kosten per gezin zonder kinderen

Een stel zonder kinderen zag de kosten van voedsel stijgen met 105 euro per maand. Voor de auto en vervoer betalen ze 52 euro meer, voor vrije tijdsactiviteiten is dat 65 euro. Hun maandelijkse rekening voor kleding en schoeisel steeg maar met 5 euro. Aan huishoudelijke artikelen zijn ze 8 euro meer kwijt, voor onderhoud en benodigdheden voor woningen 10 euro.

Kosten variabele hypotheek

Gezinnen met een variabele hypotheek betalen sinds drie jaar 30% meer. Toch worden ze niet als zodanig meegeteld in de CPI. Dit betekent dat een “gezin met een goed inkomen, met twee schoolgaande kinderen en een gemiddelde inflatie van 21,6%, 15,5% armer is. De gestegen huishoudelijke uitgaven zijn meegerekend.

Gezinnen met laag inkomen

Ook gezinnen met een laag inkomen worden hard geraakt. Zij leven van dag tot dag en kunnen niet sparen. Het koopkrachtverlies van 10% zorgt ervoor dat ze niet in staat zijn om een rekening op tijd te betalen. Of te betalen voor basisbehoeften. Maatregelen zijn dan ook hard nodig, aldus de OCU.

Dit vind je misschien ook leuk