Ongebruikelijk warm in Spanje met recordtemperatuur voor Torremolinos

door admin
Ongebruikelijk warm in Spanje met recordtemperatuur voor Torremolinos

In plaatsen als Valencia en Murcia kwam het kwik boven de 30º Celcius uit. Met bijna 26 graden werd in Barcelona de hoogste maximumtemperatuur in november tot nu toe gemeten. In Las Palmas werd het 33 graden. Meer naar het zuiden was de lucht wazig door het fenomeen ‘cálima’ (woenstijnstof in de lucht) en moesten mensen weer wennen aan tropische nachten. Het warmst werd het op dinsdag 14 november in Torremolinos aan de Costa del Sol. Daar was het 36 graden Celcius. 

November hard op weg warmste november te worden

Afgelopen oktober was al de warmste in de geschiedenis van Spanje sinds er gegevens worden geregistreerd, met temperaturen die tot 14 graden hoger waren dan gebruikelijk voor die tijd en die in een groot deel van het land maxima van 30 graden bereikten. De atypische hitte viel samen met de Veranillo de San Miguel. Zo wordt het seizoen in de herfst rond 29 september waarin de temperaturen doorgaans stijgen in de volksmond genoemd. Nu de ‘Veranillo de San Martín nadert, voorspelt het Staats Meteorologisch Agentschap (Aemet) dat deze, net als de vorige najaar, “de warmste zal zijn sinds er gegevens van zijn (1950).”

Tijdens die ‘veranillos’ (zomertjes) in de herfstperiode is het weer anticyclonisch in een gematigde omgeving en zonder neerslag. De verwachting nu is dat de temperaturen tot en met 16 november ongewoon hoog zullen blijven in een groot deel van Spanje. “Deze temperaturen zullen zo ongebruikelijk zijn voor die tijd dat ze in de periode tussen 11 en 15 november elke dag het gemiddelde temperatuurrecord voor het schiereiland Spanje op die data zouden breken”, aldus schrijft Aemet op Twitter

Warmte heeft de overhand

In 2023 zijn er weinig perioden geweest met temperaturen onder het gemiddelde. Het meest uitgesproken gebeurde dat eind januari en begin februari. Maar over het algemeen heeft het warme weer de overhand gehad. Tot eind oktober was dit jaar het op een na warmste jaar in de reeks, heel dicht bij het warmste jaar in de reeks: 2022.

Klimaatverandering

“Wat we de afgelopen jaren in Spanje waarnemen, sluit aan bij onderzoeken naar klimaatverandering: een stijging van de gemiddelde temperatuur vertaalt zich in een groter aantal warme periodes, die ook intenser zijn. Het koude weer verdwijnt niet, maar komt wel minder vaak voor”, waarschuwt Aemet.

Tot nu toe is de gemiddelde mondiale temperatuur in 2023 dit jaar, tussen januari en oktober, de hoogste sinds het begin van de metingen, en nadert de planetaire veiligheidslimiet van 1,5 graden boven het pre-industriële niveau, die door de internationale gemeenschap in het klimaatakkoord van Parijs als doel was gesteld. ​

Lees ook: Spanje wacht een bijzondere weersverandering de komende week

Dit vind je misschien ook leuk