Pedro Sánchez, de huidige president van Spanje, staat voor een ongekende uitdaging. Dinsdag moet hij getuigen voor rechter Juan Carlos Peinado in een zaak waarin zijn vrouw, Begoña Gómez, wordt onderzocht wegens vermeende corruptie en belangenverstrengeling. Het is de eerste keer dat een zittende Spaanse president voor een rechter moet getuigen in een lopend onderzoek.
De zaak draait om beschuldigingen dat Begoña Gómez haar positie zou hebben misbruikt voor zakelijke voordelen. Ondanks dat twee rapporten van de Guardia Civil geen bewijs van misdrijven hebben gevonden, blijft het onderzoek doorgaan. Sánchez heeft geprobeerd om schriftelijk te getuigen, maar dat verzoek werd afgewezen. Hij zal in persoon moeten verschijnen, met camera’s die het verhoor vastleggen.
Andere aanwezigen
De extreemrechtse partij Vox vertegenwoordigt de bevolkingsaanklachten in de zaak. Hun juridische vertegenwoordiger Marta Castro zal president Sánchez ondervragen als getuige. De rechter heeft ook andere partijen opgeroepen, zoals Hazte Oír, Iustitia Europa, Movimiento de Regeneración Política de España en de vakbond Manos Limpias, die de oorspronkelijke klacht indienden die tot het strafrechtelijk onderzoek hebben geleid.
Proces en mogelijke gevolgen
Het verhoor vindt plaats in het Palacio de la Moncloa, het officiële residentie van de president. De rechter en technici van de regio Madrid zullen aanwezig zijn om het verhoor te registreren. Als de rechter voldoende bewijs ziet, zou hij kunnen besluiten om een formele aanklacht tegen Sánchez in te dienen. Dit zou echter moeten gebeuren met goedkeuring van het Hooggerechtshof en het parlement, gezien Sánchez’ afgeschermde status.
Politieke impact
Een mogelijke aanklacht zou een politieke aardverschuiving veroorzaken en grote gevolgen hebben voor de regering. Momenteel hopen de regering en de PSOE dat de zaak snel wordt afgesloten zonder verdere gevolgen. De provinciale rechtbank van Madrid zal op 30 september beslissen of de zaak tegen Gómez wordt gesloten, hoewel haar advocaten hebben gevraagd om een eerdere uitspraak.
Context
Naast Begoña Gómez zijn ook ondernemer Juan Carlos Barrabés en de rector van de Complutense Universiteit van Madrid, Joaquín Goyache, betrokken bij de zaak. Barrabés’ verhoor is uitgesteld wegens medische redenen. Goyache, die eerder deze maand al getuigde, ontkende enige onregelmatigheden met betrekking tot Gómez’ benoeming.
Volgens de Spaanse wet kan Sánchez weigeren te getuigen tegen zijn vrouw, hoewel hij dit formeel bij de rechter moet melden. De wet biedt bescherming aan naaste familieleden van beschuldigden om hen te vrijwaren van dergelijke verplichtingen.