Onstuimig weer in Malaga, stijgende temperaturen Balearen

door Judith Goeree
Begin juni opnieuw een DANA en koele temperaturen in Spanje

Het was onstuimig weer in Malaga afgelopen nacht. Weerfenomeen DANA zorgde voor hevig onweer en regen. De Spaanse weerdienst voorspelt ook voor donderdag 27 juni onstabiel weer. Op de Balearen stijgen de temperaturen daarentegen.

Weerfenomeen DANA zorgt voor wisselende weersomstandigheden in Spanje. Vooral delen van Andalusië hebben te maken met grillig weer.  Het is ongewoon onstuimige voor de tijd van het jaar en in verschillende delen van het zuidelijke deel van Spanje wordt nog meer regen, wind en hagel verwacht.

Weerwaarschuwing voor Andalusië

Aanvankelijk gold de waarschuwing in Andalusië alleen voor Ronda en Antequera, maar het Spaanse Meteorologisch Centrum AEMET breidde zijn waarschuwing naar de hele provincie Malaga. De waarschuwing is voor donderdag 27 juni inmiddels ingetrokken.

Afgelopen nacht heeft het al hevig geregend aan de Costa del Sol en in het bijbehorende achterland. Vooral in El Torcal bij Antequera viel veel neerslag. Ook kreeg een groot deel van de provincie Malaga te maken met onweerbuien. Met het veranderende weer dalen de temperaturen in het zuiden.

Lokaal zware regen en onweersbuien

Het noordwestelijke binnenland van Spanje en mogelijk delen van Noord-Spanje krijgen mogelijk ook te maken met regen en hagel. Andere regio´s in midden Spanje en de Ebro-vallei kunnen daarentegen rekenen op hoge temperaturen.

Spanje blijft nog even onder invloed van een DANA, die zal zorgen voor ongewone weersomstandigheden. Hoewel niet alle delen van Spanje iets zullen merken van het weerfenomeen moet vooral Andalusië rekening houden met regenval en lokaal zware onweersbuien. Op de Canarische Eilanden wordt voornamelijk bewolking verwacht in het noordoosten met kans op lichte regen. In het uiterste noorden van Spanje kan in de bergen plaatselijk hagel voorkomen.

Atypisch begin van de zomer

Met het onstabiele weer kent Spanje een atypisch begin van de zomer. Hoewel het niet geheel ongewoon is dat het regent in deze tijd van het jaar, kwam het de afgelopen jaren zelden voor. Meteorologen houden de ontwikkelingen dan ook nauwlettend in de gaten.

14 juni 1974 is het meest recente voorbeeld van een vergelijkbare situatie als de huidige. Ook toen stond Spanje onder invloed van weerfenomeen DANA en viel er 74 ml/u regen in Malaga-stad. Met het  ongebruikelijke weer in deze periode van het jaar heeft de Spaanse weerdienst een nationale waarschuwing uitgegeven vanwege het risico op ´zware onweersbuien´ met regen en hagel, die delen van het schiereiland zullen treffen.

De regenval in deze tijd van het jaar zorgt niet alleen voor overlast. Het water is een welkome aanvulling op de lage waterstanden in de stuwmeren in Andalusië.

Lees ook: AEMET waarschuwt voor een mogelijke “mijlpaal” in de temperaturen in juni

Dit vind je misschien ook leuk