Ontbijt in Spanje fors duurder: gewoontes veranderen

door Else BeekmanElse Beekman
Gepubliceerd: Laatst gewijzigd
ontbijt in Spanje is weer duurder geworden

De kosten voor een traditioneel ontbijt in Spanje zijn in korte tijd flink gestegen. Vooral producten als koffie, chocolade en eieren zijn duurder geworden en dat heeft merkbaar invloed op de eetgewoonten van veel Spanjaarden.

Volgens een recente analyse van Javier Rivas, hoogleraar aan de EAE Business School bestaat een klassiek Spaans ontbijt uit koffie, melk, suiker en toast met olijfolie. En dat ontbijt is in 2025 gemiddeld 8% duurder geworden. Die prijsstijging ligt ruim boven de algemene inflatie van 2,7%. Samen met de stijging van 5% in 2024 betekent dit dat het ontbijt in Spanje in twee jaar tijd bijna 14% duurder is geworden.

Inflatie in Spanje stijgt naar 2,9% in september

Vooral koffie springt eruit: met een stijging van ruim 20% ten opzichte van vorig jaar is dit populaire ochtenddrankje voor veel mensen een stuk prijziger geworden. De prijs van melk ging met 4,3% omhoog, terwijl suiker juist bijna 20% goedkoper werd. Toch weegt dat laatste niet op tegen de andere stijgingen.

Olijfolie weer betaalbaarder

Opvallend is de daling van de prijs van olijfolie extra vierge (AOVE), dat twee jaar geleden juist als ‘luxeproduct’ werd bestempeld. Inmiddels is deze olie ruim 40% goedkoper geworden. Dit maakt de ‘tostada con aceite’ opnieuw een van de voordeligste ontbijtoplossingen, zeker vergeleken met andere onderdelen van het desayuno en Spanje. Andere oliën zijn daarentegen juist 18% duurder geworden.

Chocolade en thee ook fors duurder

Voor wie liever een warme chocolademelk of thee drinkt in de ochtend, is er weinig goed nieuws. De prijs van deze producten is in 2025 met gemiddeld 16,7% gestegen, en over de afgelopen twee jaar zelfs met bijna 40%. Ook cacao en melkproducten dragen bij aan de oplopende kosten van het ontbijt.

“Het ontbijt is altijd een toegankelijke maaltijd geweest voor gezinnen en horeca,” zegt Rivas. “Maar de prijsstijgingen van basisproducten zoals koffie, cacao, tarwe en melk leiden mogelijk tot gedragsveranderingen. Sommige mensen zullen bepaalde producten minder gebruiken of het ontbijt zelfs overslaan.”

Boodschappen in Spanje weer duurder: dit zijn de opvallendste prijsstijgingen

Wat blijft nog betaalbaar?

Bollería (zoete broodjes, donuts en croissants e.d.) en gebak zijn wel relatief stabiel gebleven in prijs, met een stijging van slechts 2%. Ook brood en ontbijtgranen zijn amper duurder geworden: gemiddeld slechts 0,3%. Voor huishoudens die op de kleintjes letten, zijn dit op dit moment de minst kostbare keuzes.

Ontbijtgewoonten onder druk

Het ontbijt in Spanje is meer dan een maaltijd; veel mensen nuttigen het buiten de deur, wat het een sociaal moment maakt en een belangrijk onderdeel van de dagelijkse routine. Maar nu de kosten blijven stijgen, kan dat leiden tot veranderingen in de Spaanse eetcultuur.

De oorsprong en teloorgang van het Spaanse dagmenu – menú del día