In Spanje speelt kernenergie een belangrijke rol in het elektriciteitsnetwerk: het voorziet in zo’n 20% van de totale stroombehoefte. Dit stabiele energieaanbod wordt vooral gewaardeerd wanneer de output van zon- en windenergie door weersomstandigheden fluctueert. Toch zetten recente, ongeplande storingen in enkele kerncentrales de sector op scherp.
Dat schrijft Ecoticias in dit artikel. Twee kerncentrales, Vandellós en Cofrentes, zijn onlangs onverwacht stilgelegd na technische problemen in het koelsysteem. Deze installaties zijn samen goed voor 30% van de nucleaire capaciteit in Spanje, maar kampen met defecten door lekkages in de watervoorziening. Hoewel de situatie snel onder controle werd gebracht, zijn deze storingen reden tot bezorgdheid. Beide centrales, die bijna 40 jaar in gebruik zijn, verkregen eerder een levensduurverlenging na forse investeringen in onderhoud en veiligheid. De recente incidenten roepen echter vragen op over de effectiviteit van die investeringen.
Kernenergie afbouwen?
Spanje heeft zich tot doel gesteld om tegen 2035 volledig afscheid te nemen van kernenergie en over te schakelen naar hernieuwbare bronnen, zoals wind- en zonne-energie en groene waterstof. Verschillende milieuorganisaties steunen dit ambitieuze plan, terwijl critici wijzen op de uitdagingen die hiermee gepaard gaan. De betrouwbaarheid van hernieuwbare energiebronnen is immers nog niet op het niveau van kernenergie. Dat is vooral het gevolg van een gebrek aan opslaginfrastructuur voor momenten met hoge productie.
Kwestie van tijd of een echt risico?
Terwijl landen als de Verenigde Staten miljoenen investeren om de levensduur van hun kerncentrales te verlengen, zet Spanje juist in op ontmanteling. Deskundigen waarschuwen echter dat de infrastructuur voor alternatieve energie mogelijk niet op tijd klaar zal zijn. Daardoor dreigt het risico dat Spanje opnieuw afhankelijk wordt van fossiele brandstoffen, mocht de overgang naar volledig hernieuwbare energie niet vlekkeloos verlopen.
Spanje heeft momenteel vijf actieve kerncentrales. Deze zijn te vinden op de volgende locaties: Almaraz (Cáceres), Ascó (Tarragona), Cofrentes (Valencia), Trillo (Guadalajara) en Vandellòs II (Tarragona). Daarnaast wordt de kerncentrale Santa María de Garoña (Burgos) momenteel ontmanteld.
Lees ook: Energiecrisis of niet, Spaanse regering houdt kerncentrales niet langer open