De partijen Partido Popular, Vox en Ciudadanos hebben de regering opgeroepen de plannen voor sluiting van de centrales te herzien en de levensduur ervan te verlengen.
Nadat de btw op gas tot 5% was verlaagd en het probleem van de warmtekrachtkoppeling in de industrie op het laatste moment was opgelost, was kernenergie nog de laatste variabele in het energiedebat tussen de sociaal democratische PSOE en de conservatieve PP.
In Spanje zijn nu nog zeven reactoren in bedrijf. Het proces van de eerste ontkoppeling zal in 2025 van start gaan. Premier Pedro Sánchez herhaalde nogmaals dat er op gebied geen veranderingen aankomen: ‘Deze regering is niet van plan de levensduur van deze centrales te verlengen. Ik denk niet dat het nodig zal zijn’, verzekerde de president in zijn debat met Alberto Núñez Feijóo van de PP dinsdag in de Senaat.
PP wil heroverweging
Het voorstel van de PP is om dit idee wel te heroverwegen. ‘Spanje is het enige van de 13 landen met kerncentrales in Europa dat zijn sluitingsplannen niet heeft heroverwogen,’ zei de leider van de PP. Een van deze landen, Duitsland, heeft maandag aangekondigd dat het twee van zijn drie fabrieken, waarvan de definitieve sluiting voor het einde van dit jaar was gepland, in reserve zal laten voor het geval deze volgende winter nodig zijn.
‘Zelfs als we een nieuwe fabriek zouden willen bouwen, wat deze regering niet wil, zou het 15 jaar duren voordat die operationeel is. Het is een drogreden voor het energieprobleem van vandaag,’ betoogde Sánchez. Bovendien zijn er, volgens hem, geen particuliere bedrijven die belangstelling hebben voor de zaak. ‘Om een reactor te bouwen moet je met bedrijven praten en ik kan u zeggen dat er geen bedrijven in ons land geïnteresseerd zijn. Uw verdediging van kernenergie is een vergissing,’ antwoordde hij aan Feijóo.
De PP is niet de enige voorstander om het nucleaire debat te heroverwegen. Vox en Ciudadanos steunen het ook. ‘Ik heb niet gezegd dat ik meer kernenergie wil’, verdedigde de PP-leider zich. ‘Maar de verlenging van de levensduur van kerncentrales is een eerlijke afweging die opnieuw moet worden gemaakt’. Volgens de regering zijn de voorgestelde sluitingen na 2027 overeengekomen met de eigenaren van de centrales zelf.
Bevolking staat negatief tegenover kernenergie
Los van het politieke debat over de toekomst van deze technologie, staat de meerderheid van de burgers er negatief tegenover. Volgens de GAD3-barometer van de krant NIUS van februari jl. vindt 51,6% van de bevolking het onveilig of helemaal niet veilig. Bovendien verklaarden zes van de tien ondervraagde burgers dat zij helemaal niet bereid zouden zijn een elektriciteitscentrale in hun stad te laten installeren. De regering heeft dit argument gebruikt om de aanval voort te zetten op de door de PP voorgestelde heropening van het nucleaire debat, die ook openlijk wordt gesteund door de president van de Gemeenschap van Madrid.
‘Ik zou graag willen weten of mevrouw Ayuso bereid is om een nieuwe fabriek te bouwen in Madrid. Het zou goed zijn als zij kon zeggen in welke stad in de regio,’ daagde Sánchez uit.
Ondanks het feit dat de meerderheid kernenergie afwijst, is 65% van de ondervraagden in de GAD3-barometer voor NIUS van mening dat er op kernenergie moet worden ingezet om de energieafhankelijkheid te verminderen.
De zeven kerncentrales leverden vorig jaar een vijfde van de in Spanje opgewekte elektriciteit. Volgens de planning, die is opgenomen in het geïntegreerde nationale energie- en klimaatplan (PNIEC) van het ministerie voor Ecologische Transitie, zullen de oudste centrales, Almaraz I en II, Ascó I en Cofrentes, vanaf 2027 buiten bedrijf worden gesteld (hoewel het proces voor hun definitieve sluiting twee jaar eerder begint). Vervolgens is het de bedoeling dat Asco II, Vandellós II en Trillo tussen 2031 en 2035 worden stilgelegd.
Ordelijke, gespreid en flexibel
Het plan spreekt van een ‘ordelijke, gespreide en flexibele sluiting’. De in het document bedoelde flexibiliteit is toegepast door de nuttige levensduur van de centrales te verlengen tot meer dan 40 jaar. Anders zouden alle kerncentrales vóór 2030 moeten worden gesloten.