Nieuwe tekensoort ontdekt op Iberisch Schiereiland

door admin
tekensoort

Onderzoekers van de Universiteit van Zaragoza hebben een nieuwe tekensoort ontdekt die leeft op het Iberisch Schiereiland. De soort, genaamd Rhipicephalus hibericus, werd geïdentificeerd tijdens een onderzoek van exemplaren verzameld in natuurlijke gebieden langs de rivier de Ebro, dichtbij de wijk La Cartuja Baja in Zaragoza.

Deze ontdekking is een belangrijke stap vooruit in de strijd tegen ziekten die door deze parasieten worden overgedragen.

Verspreiding

Rhipicephalus hibericus komt voor in Spanje, Portugal en het zuiden van Frankrijk. In de vroege stadia van hun leven hechten deze teken zich aan kleine zoogdieren, zoals muizen, om zich later als volwassenen te verplaatsen naar grotere dieren zoals vossen, wilde zwijnen, reeën en schapen. De studie, gepubliceerd in het tijdschrift Ticks and Tick-borne Diseases, werd uitgevoerd door onderzoekers van het Agrofood Institute of Aragon (IA2) in samenwerking met de afdeling Dierpathologie aan de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit van Zaragoza.

Belang van correcte classificatie van tekensoort

De juiste taxonomische classificatie van teken is cruciaal voor het beheersen van de ziekten die ze overbrengen. Vroeger werd deze teek verkeerd geïdentificeerd als een soort van de andere kant van de Middellandse Zee. Het veldonderzoek werd financieel ondersteund door de regering van Aragón. De onderzoekers toonden ermee aan dat deze teken vooral actief zijn in de lente en een belangrijke rol spelen bij de overdracht van ziekten aan zowel dieren als mensen.

Voortdurend onderzoek en voorlichting

Het onderzoeksteam werkt momenteel aan de beschrijving van andere kenmerken van de soort. Daaronder de levenscyclus, de gastheren en de pathogenen die het kan overdragen. Ze zijn ook betrokken bij wetenschappelijke voorlichtingsactiviteiten. Daarmee willen ze het bewustzijn te vergroten over het belang van het voorkomen van tekenbeten bij mensen en dieren.

Dit vind je misschien ook leuk