Ook in Spanje bereiken huizenprijzen historisch hoogtepunt

door admin
huizenprijzen

Terwijl in Nederland de gemiddelde huizenprijs met 468.000 euro een historisch record heeft bereikt, zijn het in Spanje nieuwbouwwoningen die nog nooit zo duur waren. In juni stegen de huizenprijzen met 4,3% op jaarbasis, wat neerkomt op een gemiddelde prijs van 2.930 euro per vierkante meter.

Dit betekent dat een nieuwbouwwoning van 100 vierkante meter nu gemiddeld 293.000 euro kost, een stijging van 12.100 euro ten opzichte van vorig jaar. Dit blijkt uit een rapport van Taxateursvereniging, die wel aangeeft dat de prijsstijging voor het zesde kwartaal op rij is afgezwakt.

Grote verschillen per regio

De prijsstijgingen zijn in alle autonome gemeenschappen zichtbaar, zij het in verschillende mate. De Balearen en de Comunidad de Madrid zagen de grootste stijgingen, met respectievelijk 5,7% en 5,2%. Ook in Catalonië, Andalusië, Baskenland, de Comunidad Valenciana en Navarra stegen de prijzen aanzienlijk, met rond de 4%.

Aan de andere kant zijn de huizenprijzen het minst gestegen in Castilla-La Mancha (2,2%), Extremadura en Asturië (beide 2,4%). In regio’s zoals Galicië, Castilla y León en Murcia lagen de prijsstijgingen rond de 2,7% tot 3,3%.

De duurste en goedkoopste regio’s

De duurste regio’s voor nieuwbouw zijn Catalonië (4.662 euro per vierkante meter), Comunidad de Madrid (4.493 euro) en Baskenland (3.240 euro). Aan de andere kant zijn Extremadura (1.333 euro), Murcia (1.457 euro) en Castilla-La Mancha (1.587 euro) de meest betaalbare regio’s.

Verdere stijgingen verwacht

De experts van Sociedad de Tasación voorspellen dat de prijzen van nieuwbouwwoningen de komende maanden verder zullen stijgen vanwege het tekort aan nieuw afgebouwde woningen. “De verkoper heeft meer onderhandelingskracht ten opzichte van de koper. Dat betekent dat de prijzen van nieuwbouwwoningen blijven stijgen, en in sommige Spaanse steden zelfs dicht bij historische pieken zullen komen”, aldus Consuelo Villanueva van de taxateursvereniging in El Economista.

Prijsontwikkelingen in provinciehoofdsteden

In negen provinciehoofdsteden, waaronder Barcelona, Madrid en San Sebastián, bereikten de prijzen het hoogste niveau ooit. Barcelona heeft met 5.262 euro per vierkante meter de hoogste prijzen, gevolgd door Madrid (4.493 euro) en San Sebastián (4.378 euro). Aan de andere kant zijn de meest betaalbare hoofdsteden Ciudad Real (1.314 euro), Cáceres (1.327 euro) en Badajoz (1.337 euro).

Betaalbaarheid en toegankelijkheid

De Toegankelijkheidsindex, die het evenwicht tussen de gemiddelde woningprijs en de leencapaciteit meet, steeg voor het tweede kwartaal op rij tot 78 punten, waarbij 100 het evenwichtsniveau is. Dit is dezelfde score als twaalf maanden geleden en een verbetering van drie punten ten opzichte van het eerste kwartaal. Een verbetering die voornamelijk werd gedreven door de aangekondigde renteverlagingen van de ECB en betere leenvoorwaarden van banken.

Bouwkosten en duurzaamheid

De bouwkosten voor nieuwbouw stegen in het eerste halfjaar met 9,1% tot 1.310 euro per vierkante meter. Interessant is dat 72% van de nieuwbouwwoningen de hoogste beoordeling kregen voor uitstootreductie, terwijl 51% de hoogste energie-efficiëntie bereikten, een daling van respectievelijk 15% en 5%.

Lees ook: Probleem Spaanse huizenmarkt: zes op tien woningen gekocht als investering

Dit vind je misschien ook leuk