Op deze levensmiddelen geldt per 1 januari tijdelijk geen btw in Spanje

door admin
Op deze levensmiddelen geldt per 1 januari tijdelijk geen btw in Spanje

Oorlog en inflatie hebben gezorgd voor een perfecte storm: de prijzen van gas en elektra, maar ook van de dagelijkse boodschappen, schieten door het dak. De Spaanse regering presenteerde eerder deze week dan ook een steunpakket, steun die direct voelbaar is bij het doen van de dagelijkse boodschappen.

Btw op primaire levensmiddelen wordt tijdelijk afgeschaft

De Spaanse regering heeft namelijk besloten om tijdelijk de btw op primaire voedingsmiddelen te verlagen naar 0 procent. Vooralsnog geldt deze maatregel vanaf 1 januari 2023 en zal tot en met 30 juni van kracht blijven. In het komende half jaar zal worden onderzocht hoe effectief de maatregel is en of deze verlengd moet worden.

Volgens de gegevens van het Nationaal Instituut voor Statistiek in Spanje (INE) zijn de boodschappen alleen al in november 15,3 procent duurder geworden in vergelijking met dezelfde maand in 2021. In een jaar tijd zijn de prijzen van basisproducten zoals melk en brood ruim 30 procent gestegen. Groente, fruit, kaas en eieren zijn tussen de 10 en 20 procent duurder geworden in vergelijking met een jaar geleden.

Voor welke levensmiddelen geldt de tijdelijke afschaffing van de btw?

Voornamelijk basisproducten worden tijdelijk vrijgesteld van btw. Het gaat hierbij vooral om verse producten zoals brood, meel, melk, kaas, eieren, groente, fruit, peulvruchten, aardappelen en granen. De btw op vlees en vis zal tijdelijk worden verlaagd naar 10 procent. In het geval van olijfolie en pasta zal de btw tijdelijk 5 procent bedragen. Voor de meeste secundaire levensmiddelen blijft de btw van 21 procent gehandhaafd, dat geldt ook voor tabak, alcohol en frisdranken.

De Spaanse regering sleutelt niet alleen aan de btw van levensmiddelen. Ook krijgen ongeveer 4,2 miljoen gezinnen in Spanje een eenmalige compensatie van 200 euro voor de boodschappen. Dit geldt alleen voor gezinnen met een jaarinkomen onder de 27.000 euro.

Dit vind je misschien ook leuk