Op ontdekkingsreis over Spanje’s eigen ‘Route 66’

door admin
Op ontdekkingsreis over Spanje's eigen 'Route 66'

Je kunt reizen langs routes van historische beroemdheden zoals El Cid of Washington Irving. Of volg routes gekoppeld aan producten zoals wijn, rozijnen of olijfolie. Verder ligt het land bezaaid met Vias Verdes, in onbruik geraakte spoorlijnen die zijn omgetoverd tot wandel- en fietsroutes. Kies voor een pelgrimsroute, zoals de Camino de Santiago of reis via de Ruta de la Plata (de Zilverroute) van noord naar zuid.

Lees ook: Wandelparel in Alicante: Ontdek de Barranco del Infierno route

De route die we in dit artikel onder de aandacht willen brengen is via de N-VI. Dat is een 600-kilometer lange route die begint bij het iconische Km 0-punt op de Puerta del Sol in hartje Madrid en eindigt bij de majestueuze Torre de Hércules in A Coruña. Deze route wordt in de Spaanse volksmond de “Route 66 van Spanje” genoemd en nodigt reizigers uit om de schoonheid van Spanje op een aparte manier te ontdekken. De startup Ruta N-VI heeft zelfs een paspoort ontwikkeld waarmee je de route kunt verkennen en stempels kunt verzamelen bij vijf van de twintig geselecteerde locaties langs de weg.

Ontstaan van de Ruta N-VI

Het idee voor de Ruta N-VI ontstond zes jaar geleden tijdens een reis over de beroemde Route 66 in de Verenigde Staten. De oprichters van Ruta N-VI waren onder de indruk van hoe deze roadtrip Amerikanen inspireert en hoe zij elk detail waarderen, hoe klein ook. Ze besloten een vergelijkbare ervaring in Spanje te creëren, beginnend met de N-VI, omdat deze in hun thuisgebied begon en ook een ongelooflijke variëteit aan landschappen biedt.

De N-VI Route

De Spaanse ‘Route 66’ strekt zich uit van hartje centrum op km 0 in de bruisende stad Madrid tot aan de Atlantische kust van A Coruña. Onderweg passeer je diverse landschappen, waaronder gebergten, weidse vlaktes en glooiende, groene valleien. Tal van bijzondere dorpjes kruisen je pad en verder is de reis gevuld met culinaire hoogtepunten, adembenemende natuurlijke schoonheid en fascinerende bezienswaardigheden. 

Hoe de Ruta N-VI te verkennen

Er zijn verschillende manieren om de Ruta N-VI te verkennen. Je kunt ervoor kiezen om de route zelfstandig te volgen, waarbij je een paspoort ontvangt dat je moet laten afstempelen bij vijf van de officiële stempelposten langs de weg. Daarnaast ontvang je een gepersonaliseerde gids in PDF-formaat met informatie over de stempellocaties en een specifieke routekaart in GPX-formaat voor fietsers. Als je liever een georganiseerde reis wilt, kun je contact opnemen met Ruta N-VI om een op maat gemaakt pakket samen te stellen, inclusief vertrekdatum, aantal dagen, etappes en voertuigtype.

Hoogtepunten van de Ruta N-VI

De Ruta N-VI biedt tal van hoogtepunten voor reizigers. De gastronomie en wijn zijn onmiskenbaar sterke punten, met talloze bodega’s langs de route. Natuurliefhebbers zullen genieten van de diverse en soms onbekende natuurgebieden langs de weg, zoals het door de Romeinen getransformeerde landschap van Las Medulas en de lagunes van Villafáfila. Daarnaast zijn er musea, monumenten en zelfs enkele eigenaardige bezienswaardigheden, zoals verlaten dorpen en autokerkhoven.

Ondersteuning van lokale bedrijven

Een bijzonder aspect van de Ruta N-VI is de steun aan lokale bedrijven langs de route. Ruta N-VI streeft ernaar om verlaten bars langs de weg nieuw leven in te blazen, de opkomst van tatoeageshops in afgelegen gebieden te ondersteunen en oude Rode Kruisposten om te vormen tot interpretatiecentra voor de route. Door de route te verkennen, draag je bij aan het behoud van deze lokale ondernemingen en help je mee aan de heropleving van deze historische weg.

Torre de Hercules

Vanaf Puerta del Sol in Madrid leidt de route langs Tordesillas, Benavente, Astorga en Lugo naar de kustplaats La Coruña. De Torre de Hércules in A Coruña biedt een perfecte afsluiting nadat je de Ruta N-VI vanuit Madrid hebt afgelegd. Deze eeuwenoude vuurtoren is de oudste, nog werkende ter wereld en is UNESCO-Werelderfgoed. Vanaf de heuvel waarop je de vuurtoren vindt, heb je een panoramisch uitzicht over de stad en de Atlantische Oceaan.

Dit vind je misschien ook leuk