Opmerkelijk in Spanje: “Hoe gaat iemand controleren of mensen in zee plassen?”

Verwarring en vermaak op de stranden van Marbella

door admin
plassen in zee

Bij velen wekte het nieuwsbericht van een paar dagen geleden dat Marbella (Costa del Sol) mensen zou gaan beboeten voor plassen in zee behoorlijk wat verbazing. Die uitten ze vooral op sociale media. “Hoe willen ze dat handhaven?” Zo klonk het.

Het ging om een serie maatregelen goedgekeurd door het gemeentebestuur van Marbella om de kwaliteit van de stranden te verbeteren. Daaronder leidde vooral de maatregel van een boete van maximaal 750 euro voor mensen die in zee plassen tot veel ophef. Na de ontstane speculatie en verwarring heeft de gemeente inmiddels verduidelijkt dat deze maatregel niet van toepassing zal zijn op open water.

Reacties van strandgangers

Het Spaanse tv-programma Tiempo al tiempo stuurde een verslaggever naar het strand om de publieke opinie te peilen. Al snel bleek dat het voorstel met ongeloof werd ontvangen. Een strandganger vroeg zich af hoe deze regel gehandhaafd zou worden: “Wie gaat dat ontdekken? De kwallen?” Een ander vroeg zich af of er politieagenten zouden zijn die speciaal op zoek zouden gaan naar overtreders. Iemand die wildplast op het strand is nog wel te betrappen, maar als degene het onder water doet?

Gemeente geeft opheldering

Een woordvoerder van de gemeente Marbella verduidelijkte later dat de verordening niet bedoeld is om mensen te beboeten die in de zee plassen. “De verordening zal niet van toepassing zijn op het plassen in de zee,” verklaarde de woordvoerder in een e-mail aan The Guardian. De regels zijn bedoeld om asociaal gedrag op het strand te reguleren. Net zoals dergelijke handelingen in andere openbare ruimtes in de stad worden gereguleerd.

Eerdere soortgelijke maatregelen

Marbella is niet de eerste Spaanse stad die dergelijke maatregelen neemt. In 2004 introduceerde Málaga een boete van €300 voor “fysiologische evacuaties op het strand of in de zee”. In 2017 deed Murcia hetzelfde en twee jaar geleden voerde de Galicische stad Vigo een vergelijkbare boete van €750 in. Ook deze maatregelen leidden destijds tot verwarring en vermaak in zowel Spanje als het naburige Portugal.

Het is normaal dat er ook op stranden regels zijn waaraan mensen zich moeten houden. Zo kunnen activiteiten worden beboet zoals het spelen van spelletjes die andere strandgangers kunnen storen, worden beboet, het gebruik van luidsprekers die te hard staan of het meenemen van huisdieren naar stranden die daarvoor niet speciaal zijn ingericht. Het verkopen van items op het strand zonder vergunning is eveneens verboden en kan leiden tot boetes.

Lees ook: Boetes in Spanje voor plassen in zee, beachballen, zandkastelen en meer

Dit vind je misschien ook leuk