Die stortbuien kunnen tot 100 liter water per vierkante meter in 24 uur tijd achterlaten, aldus Meteored. Hoewel de kans klein is, kunnen de westelijke eilanden te maken krijgen met hevige regenval.
Op dit moment zorgt de activiteit van de tropische en subtropische Atlantische Oceaan ervoor dat er twee tropische cyclonen actief zijn: ‘Gastos’, een tropische storm, en ‘Fiona’, een grote orkaan van categorie 4. Bovendien kunnen drie andere “zeer potentiële” golven de komende dagen nieuwe tropische cyclonen veroorzaken.
Volgens meteoroloog Víctor González bevindt de gevaarlijkste zich in het Caribisch gebied en kan zich ontwikkelen in een sterke orkaan. De meest ongebruikelijke bevindt zich in de buurt van Kaapverdië. Voorspellingsmodellen geven aan dat de tropische golf, die nu naar het westen gaat, van koers zal veranderen en de kust van Afrika zal volgen naar het zuidwesten van de Canarische Eilanden. Voorlopig is niet bekend of deze de eilanden zal treffen (lage waarschijnlijkheid) of alleen naderen met wel zware regens tot gevolg.
Koude zeestroom
González legt uit dat ondanks dat het niet vreemd is dat een tropische golf zich op deze manier beweegt het ongebruikelijk is dat deze zich tot een orkaan ontwikkelt vanwege de aanwezigheid van een koude zeestroom die voor de Afrikaanse kust loopt. Daar kan de aanwezigheid van droge lucht uit de Sahara die convectie voorkomt nog aan worden toegevoegd.
In dit geval voegt hij eraan toe dat volgens het Amerikaanse Orkaan Centrum wel aan de vereisten voor ontwikkeling tot een orkaan is voldaan. De kans dat dit in de komende anderhalve dag gebeurt is 60 procent.
Hoogstwaarschijnlijk: een tropische cycloon
Voor nu voorspelt Aemet dat het meest waarschijnlijke scenario is dat de orkaan op zijn weg verandert in een tropische depressie die voor noodweer op de Canarische Eilanden zal zorgen. De eerste dagen van de komende week zal de depressie zich in het zuidwesten van de Canarische Eilanden bevinden en zeer intense regenbuien veroorzaken.