Orka’s maken zeilboot stuurloos in A Coruña

door admin
orka

Opnieuw hebben orka’s van zich laten horen in Spanje. In de Galicische provincie La Coruña lieten zij de zeilboot genaamd ‘Leviathan’ met drie bemanningsleden aan boord op drift achter.

Het voorval met de orka’s vond plaats op woensdag om 16:25 uur, ongeveer vijf mijl ten noordwesten van de Illas Sisargas (A Coruña). De bemanning sloeg op dat moment alarm en verzocht om assistentie.  Volgens bronnen van de Spaanse Kustwacht, zoals gemeld aan Europa Press, was de Leviathan niet meer te zien, dus mobiliseerde de reddingsdienst een boot van het Rode Kruis, die hen naar Malpica de Bergantiños bracht.

Verklaring van wetenschappers

Wetenschappers verklaren het vreemde gedrag van orca’s, dat sinds de coronapandemie regelmatig voorkomt, als volgt. Een individuele orca zou ooit hebben geleerd om tegen de onder water liggende delen van de zeilboten te botsen om een of andere reden. Dit gedrag wordt vervolgens door jongere individuen in de groep geïmiteerd, al zou het een soort spel of ritueel zijn.

Orka’s gevaarlijk?

Al ziet de orka er niet gevaarlijk uit, het is één van de gevaarlijkste dieren in onze oceaan. Hij staat aan top van de voedselketen en heeft geen natuurlijke vijanden. In het Engels worden ze niet voor niets aangeduid als ‘killerwhale’. Orka’s jagen in groepen en daarom kunnen ze gemakkelijk grote prooien aan. Allerlei soorten vis staan op het menu, maar ook zeevogels, schildpadden en zeeleeuwen eten ze graag. Hoewel de dieren jegens mensen doorgaans geen agressief maar eerder speels gedrag vertonen, zijn de gevolgen van hun acties duidelijk gevaarlijk. Dit is niet het eerste zeilbootincident waarbij een boot stuurloos raakt. In sommige gevallen in de Straat van Gibraltar zijn ze zelfs gezonken.

Locatie van de orka’s

De groepen orka’s die dit vreemde gedrag hebben geleerd, leven meestal in de wateren van Cádiz, maar er zijn seizoenen waarin ze naar de noordwestelijke kusten van het Iberisch Schiereiland trekken.

Lees ook: Orka’s vallen bij Gibraltar twee zeilboten aan tijdens de Ocean Race

Dit vind je misschien ook leuk