Pedro Sánchez beëdigd als premier van Spanje

door admin
Pedro Sánchez beëdigd als premier van Spanje

Het Koningshuis stelde donderdag het tijdstip voor de eedaflegging vast nadat de voorzitter van het Congres, Francina Armengol, het staatshoofd op de hoogte had gebracht van de uitslag van de stemming over de inhuldiging van Sánchez. Die ging met een absolute meerderheid van 179 stemmen door (het is de eerste investituur met een absolute meerderheid sinds 2011).​

Geen religieuze symbolen

Met zijn eedaflegging is Sánchez officieel bevoegd om een nieuwe coalitieregering te vormen tussen de PSOE en Sumar. Sánchez heeft de eed afgelegd op de Spaanse grondwet, zonder aanwezigheid van religieuze symbolen. Dit is in lijn met zijn eerdere beëdigingen in juni 2018 en januari 2020. Hij beloofde trouw te zijn aan de koning en de Grondwet te respecteren, en voegde het woord “ministras” (ministers, vrouwelijk) toe aan zijn formule.

De eed

“Ik beloof, op mijn geweten en eer, dat ik trouw zal voldoen aan de verplichtingen van het ambt van president van de regering, met loyaliteit aan de Koning, en dat ik de Grondwet als fundamentele norm van de staat zal handhaven en beschermen, en de geheimhouding van de beraadslagingen van de Raad van Ministers zal bewaren”, reciteerde de leider van de PSOE. Sánchez sprak deze woorden uit na het voorlezen van het koninklijke benoemingsbesluit dat door de koning was ondertekend en dat vrijdag in het Staatsblad (BOE) werd gepubliceerd.

Bijzondere aanwezigen bij de ceremonie

De ceremonie werd bijgewoond door verschillende hoogwaardigheidsbekleders, waaronder de minister van Justitie Pilar Llop, de voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak, Vicente Guilarte, en de voorzitters van het Congres en de Senaat.

Nieuwe regering in de maak

Na de beëdiging is Sánchez formeel gemachtigd om een nieuwe coalitieregering te vormen. Hoewel er nog geen namen zijn bekendgemaakt, wordt verwacht dat de samenstelling van zijn nieuwe kabinet in de komende dagen zal worden onthuld.

Lees ook: De toezeggingen van Sánchez voor zijn nieuwe regeringstermijn

Dit vind je misschien ook leuk