Politie ontdekt grootschalige fraude met stemmen via de post in Melilla

door admin
Politie ontdekt grootschalige fraude met stemmen via de post in Melilla

Onder hen bevindt zich Mohamed Ahmed Al-lal, de raadsman van Districten, Jeugd en Burgerparticipatie van de Autonome Stad, evenals familieleden van politieke leiders. Een opmerkelijke ontwikkeling is dat raadslid Mohamed Ahmed Al-ll op woensdag 24 mei uit de Melillaanse regering is ontslagen, zoals vermeld in het Publicatieblad van de Autonome Stad Melilla.

Onderzoek naar vermoedelijke verkiezingsfraude

De arrestaties vonden plaats in het kader van een gerechtelijk onderzoek naar vermoedelijke verkiezingsfraude. Het aantal aanvragen voor poststemmen is bijna verdrievoudigd, van 4.200 in 2019 tot 11.700 voor de aankomende verkiezingen op zondag. De zaak staat onder geheimhouding.

Lees ook: Hoeveel mogen Spaanse politieke partijen uitgeven aan campagne voeren?

Er wordt onderzocht of er een netwerk is dat stemmen heeft gekocht voor bedragen variërend van 50 tot 200 euro per stembiljet. De politie beschuldigt de tien arrestanten van verkiezingsmisdrijven en lidmaatschap van een criminele groep. De vrijgelaten arrestanten voor het kopen van stemmen zijn verbonden aan Coalición por Melilla.

Coalición por Melilla (CPM) en de betrokkenen

De tien arrestanten hebben banden met Coalición por Melilla (CPM)*, de grootste partij in de regering van de autonome stad sinds juni 2019. Mohamed Ahmed Al-lal, nummer 3 op de lijst van CPM voor de verkiezingen, behoort ook tot de arrestanten. Al-lal beweert slachtoffer te zijn van “politieke vervolging” door de Regeringsdelegatie en heeft zich beroepen op zijn zwijgrecht bij de rechter. Ook Mustafa Aberchán, schoonzoon van de voorzitter van CPM, is gearresteerd.

Onderzoek naar Coalición por Melilla

De nationale politie heeft de locatie doorzocht die CPM gebruikt voor sociale media en videobewerking en heeft vier computers van de partij in beslag genomen. CPM zal deze actie aanvechten omdat ze deze beschouwt als “inmenging” in de campagne en een bedreiging voor de verkiezingsresultaten en fundamentele rechten, aldus Dunia Almansouri, de lijsttrekker van CPM voor de verkiezingen. CPM pleit ervoor om de verkiezingen op te schorten totdat de Ley Orgánica del Régimen Electoral General (LOREG) wordt gewijzigd.

Ander mogelijk geval van verkiezingsfraude in Mojácar

Op woensdag 24 mei heeft de Guardia Civil zeven mensen gearresteerd in de stad Mojácar in Almería voor een nieuw geval van het kopen van stemmen voor de volgende lokale verkiezingen. De zaak, waarin een tiental arrestaties worden verwacht, heeft volgens de autoriteiten niets met Melilla te maken.

De ontmantelde organisatie zou fundamenteel verbonden zijn met de PSOE. Twee van de arrestanten zijn de ‘nummer 2’ en ‘nummer 5’ kandidaten op de partijlijst, zoals bevestigd door politieke en onderzoeksbronnen aan Europa Press. De Guardia Civil heeft tientallen huiszoekingen gedaan en er zijn er nog drie onderzocht.

Lees ook: Alles over stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen in Spanje

*CPM is een nationalistische partij die opkomt voor de belangen van Melilla en haar inwoners. De partij is niet duidelijk geassocieerd met een specifieke politieke kleur op nationaal niveau, zoals links of rechts. De focus van CPM ligt voornamelijk op regionale en lokale kwesties binnen Melilla.

Dit vind je misschien ook leuk