Pride-evenementen en kritische geluiden

door Judith Goeree
regenboogvlag

In meerdere Spaanse steden vinden momenteel Pride-evenementen plaats. In Madrid zijn vrijdag 29 juni duizenden mensen de straat op gegaan om te strijden voor eerlijke rechten voor de LHBTQIA+ gemeenschap.

Duizenden stemmen lieten zich in een alternatieve mars horen om te pleiten voor een inclusieve samenleving waarin niemand wordt buitengesloten. Orgullo Crítico (Kritische Pride) doorkruiste vrijdag opnieuw het centrum van de Spaanse hoofdstad. De demonstranten bekritiseren Madrid Orgullo (MADO), het Pride-evenement van de stad. Madrid krijgt veel kritiek omdat het geen ruimte zou geven voor protesten en haar Pride-evenement vooral zou gebruiken voor eigen gewin. Bovendien wordt de stad beticht van institutionaliserend gedrag door haar zeer bekrompen kijk op LHBTQIA+ ers, die niet alleen bestaan uit cisgenders, witte homo´s en lesbiennes.

Pride en Palestina

De demonstratie had ook de steun van twee andere groepen: Red Solidaria Contra la Ocupación en Palestina (RESCOP) en BDS Madrid. Samen veroordeelden ze het conflict tussen Israël en de Palestijnen.

Een van de woordvoerders van het Orgullo Crítico zei: “We zijn hier om opnieuw te pleiten voor het belang van zelfbeheer van LGTB-groepen. We zijn meer dan alleen LHBT. Alle lichamen horen erbij, of ze nu gehandicapt, van kleur of dik zijn. Dit staat in contrast met de institutionele pride van Madrid, die alleen de cis, gay, witte, ´gewone´ persoon toestaat die past in de commerciële plaatjes. Dit jaar steunen we specifiek ook de strijd van het Palestijnse volk. We willen een pride met protest, geen pride terwijl er genocide plaatsvindt. Daarom demonstreren we voor het eerst samen om het Palestijnse volk te vertegenwoordigen.”

“Vox ga terug naar de 17e eeuw”

Ook in andere Spaanse steden vinden Pridefeesten plaats. In meerdere steden ontstond deze week ophef over het wel of niet ophangen van de Pridevlag. Vooral in Valencia was het Pridefeest dit jaar een verzwakte versie van eerdere jaren. Met name het extreem rechtse Vox houdt er conservatieve ideeën op na, als het gaat over de LHBTQIA+ gemeenschap. In Madrid klonk dan ook de leus: “ VOX ga terug naar de 17e eeuw”.

De ongeveer 10.000 demonstranten in Madrid lieten hun verzet zien tegen de veranderingen in de transwetten en de bescherming van de LHTI+ gemeenschap die zijn voorgesteld door de conservatieve regering van de Comunidad de Madrid. Dat er nog een lange weg te gaan is voor het bereiken van gelijke rechten lijkt voor de demonstranten een feit. Toch zegt een van de activisten ook dat “individuen tegenwoordig minder worden gestereotypeerd. Het is prachtig dat er verschillen zijn tussen mensen.”

Lees ook: Torremolinos tijdens Pride even het centrum van de LGBTQIA+ gemeenschap

Dit vind je misschien ook leuk