Protest op de Canarische Eilanden tegen asielbeleid

door admin
protest tegen asielbeleid

Terwijl de aankomsten van migranten doorgaan, soms met een dodelijke afloop, hebben inwoners afgelopen zaterdag in de belangrijkste steden van de Canarische Eilanden geprotesteerd tegen het asielbeleid en illegale immigratie. Honderden mensen gingen de straat op om hun onvrede te uiten over de stijgende aantallen migranten die de archipel in de Atlantische Oceaan bereiken.

Dit jaar kwamen daar al meer dan 19.000 migranten aan. De oproep tot de protesten was omstreden. Een groep van 40 advocaten en 60 sociale organisaties verzocht om de demonstratie te annuleren. Zij vreesden dat deze zou kunnen aanzetten tot haat en discriminatie. Hun aanklacht werd door het Openbaar Ministerie echter afgewezen.

Manifestaties in Tenerife en Gran Canaria

In Santa Cruz de Tenerife was influencer Rudy Ruymán een van de prominente figuren tijdens de demonstratie. Hij verklaarde volgens RTVE dat er veel onrechtvaardigheden plaatsvinden in de dorpen en wijken van de Canarische Eilanden. Criminelen moeten volgens hem naar hun land worden teruggestuurd. De protesten begonnen voor het gebouw waar de afvaardiging van de regering op Tenerife huist. Daar  werd een manifest werd voorgelezen met eisen zoals versterking van de grensbeveiliging, geavanceerde technologie voor het opsporen van verdachte boten, en snelle repatriëring van illegale immigranten.

In Las Palmas de Gran Canaria sprak Iván González, woordvoerder van de federatie van buurtverenigingen, over de noodzaak om te voorkomen dat de Canarische Eilanden het nieuwe Lampedusa van de Atlantische Oceaan worden. Hij benadrukte dat de manifestatie niet tegen iemand gericht was, maar tegen het falende immigratiebeleid.

Stijgende cijfers en menselijk leed

Volgens cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn dit jaar tot 30 juni al 19.257 migranten per boot op de Canarische Eilanden aangekomen, vergeleken met 7.213 in dezelfde periode vorig jaar. De situatie heeft geleid tot toenemende spanningen en zorgen onder de lokale bevolking.

Daarnaast meldde de NGO Caminando Fronteras dat in de eerste vijf maanden van dit jaar meer dan 5.000 migranten zijn omgekomen tijdens hun poging om Spanje via zee te bereiken, waarvan de meeste sterfgevallen plaatsvonden op de route naar de Canarische Eilanden.

Boot met overleden vrouw

In de vroege ochtend van zondag is een boot met 145 mensen aan boord aangekomen op het Canarische eiland El Hierro. Onder de inzittenden bevond zich een overleden vrouw. Dat werd bevestigd door bronnen van het Centro Coordinador de Emergencias en het alarmnummer 112 van de Canarische Eilanden. De boot bereikte de haven van La Restinga kort na één uur ’s nachts. Bronnen van het Rode Kruis meldden dat drie van de inzittenden met diverse gezondheidsproblemen naar een ziekenhuis zijn overgebracht. Volgens de reddingsdiensten waren er naar schatting twintig vrouwen en meerdere minderjarigen aan boord.

Eerdere aankomst met slachtoffers

Op zaterdag arriveerde een andere boot op El Hierro met een overleden jonge man en 55 overlevenden. Van deze overlevenden moesten vier mannen eveneens naar het ziekenhuis worden gebracht voor medische zorg.

Lees ook: Gran Canaria wil dringende herverdeling minderjarige migranten

Dit vind je misschien ook leuk