Record in Ourense: watermeloen van ruim 28 kilo

door Elize van LoonElize van Loon
watermeloen

Het zat er al een hele tijd aan te komen. Samuel Cajide uit Ribadavia plantte in mei een dozijn watermeloenen van verschillende soorten. Daar zaten zaden tussen van de zogenaamde “carolina cross”. Een soort die opvalt door zijn grootte. Met regelmaat komen er watermeloenen van rond de 20 kilo voor. Maar een exemplaar van bijna 30 kilo is wel heel bijzonder.

Samuel Cajide, de producent van deze enorme watermeloen, verzekert dat het een volledig natuurlijke watermeloen is, die zonder pesticiden zo groot is geworden. Maar liefst 28 kilo en 200 gram weegt de watermeloen. En tot het moment dat hij werd geoogst, terwijl hij rustig groeide, zich niets aantrekkend van alles, liet hij vrienden, familie en voorbijgangers sprakeloos achter.

Tussen de wijngaarden

Samuel heeft een stuk land voor eigen gebruik. Dat ligt in de Camporredondo, in de Ourense stad Ribadavia, een gebied waar wijn wordt gemaakt. Hier, tussen de wijngaarden, groeide wat volgens Samuel de zwaarste watermeloen van Galicië is. De meloen werd zo groot door de voedingsstoffen en eigenschappen van de bodem, de rijkdom van het ecosysteem en de zuiverheid van het water en de lucht.

Goede grond

“Deze grond is goed, hij levert de nodige voedingsstoffen en wordt aangevuld met nitroxeen, kalium en fosfor”, legt hij uit. Samuel verwachtte dat sommige watermeloenen 20 kilo zouden bereiken, maar ze overtroffen alle verwachtingen. De inwoner van Ourense wijst erop dat het zonder de klimaatverandering nog groter had kunnen zijn, omdat de vochtigheid en de zon niet helpen. Daarom gaat hij volgend jaar op zoek naar een ander perceel waar ze nog beter kunnen groeien.

Zonder chemicaliën

Het is een volledig natuurlijke watermeloen. “Zonder chemicaliën of pesticiden”,  bevestigt Samuel. “We hebben wat eigen mest toegevoegd en nodige voedingsstoffen voor de grond”. Op deze manier verbouwt Samuel de rest van zijn producten, allemaal voor eigen consumptie. Hij heeft ook 7 hectare wijngaarden en een kleine wijnmakerij, dus hij weet waar hij het over heeft.

Wat brengt volgend jaar?

Nu Samuel al nadenkt over de productie van volgend jaar, sluit hij niet uit dat hij het record zal breken. Deze keer plantte hij de zaden in mei, iets later dan zijn andere collega’s. Als hij het eerder zou doen, zou hij zelfs een paar kilo kunnen winnen.

Dit vind je misschien ook leuk: Grootste tortilla ter wereld