15.000 eieren en 1700 kilo aardappels in grootste tortilla ter wereld

Een logistieke prestatie en een historisch record  

door Elize van Loon
tortilla, record

De gemeente Melide in Galicië, heeft geschiedenis geschreven door een nieuw wereldrecord te vestigen. Daar is de grootste tortilla de patatas ooit gemaakt. 70 koks werkten samen om een omelet met een diameter van zes meter te maken die aan 5.000 gasten is geserveerd.

Melide vierde de recordprestatie van de grootste tortilla ter wereld met trots. Het evenement trok de aandacht van de media en toeschouwers die de prestatie kwamen bekijken. Naast het lokale belang geeft dit soort evenementen een impuls aan het gastronomische toerisme in de regio. Het is een sector die de afgelopen jaren een opmerkelijke groei heeft doorgemaakt in Galicië, dat bekend staat om zijn rijke culinaire traditie.

Wat deze prestatie echt bijzonder maakt, is niet alleen de omvang van de ingrediënten, maar ook de vaardigheid waarmee de grootste tortilla ter wereld is bereid. Manuel Casals, manager van ‘El huevo de la abuela’, legde uit dat deze omelet niet alleen de grootste is, maar ook de eerste van dit formaat die volledig is omgedraaid.

Geslaagd evenement

Het evenement was een doorslaand succes, niet alleen vanwege het bereikte record, maar ook vanwege het enorme aantal mensen dat van de tortilla heeft genoten. Manuel Casals bevestigde dat er ongeveer 5000 porties werden geserveerd, waardoor de hele stad en de bezoekers tevreden waren.

Voor het omdraaien was een kraan nodig die speciaal voor deze gelegenheid was ontworpen. “Een pan van zes meter omdraaien is niet iets wat je elke dag doet”, zei Casals, opgetogen over het succes van het evenement.

Grote hoeveelheden ingrediënten en kraan nodig voor de tortilla

Voor deze monumentale tortilla waren 1.700 kilo aardappelen, 300 liter olie en 15.000 eieren nodig. “Het meest ingewikkelde deel was niet het koken, maar het draaien,” bekende een van de koks, die de inspanning en precisie benadrukte die nodig waren voor deze manoeuvre.

De kwaliteit van de ingrediënten was een ander punt van aandacht. Een van de koks die meewerkte aan de bereiding legde het geheim uit van een goede tortilla. Dat ligt in het gebruik van goede olie, verse aardappelen en vooral het met liefde bereiden. Maar ook het moment van omdraaien is belangrijk.

Met of zonder ui

Zoals in elk gesprek over aardappelomelet, was er altijd de eeuwige discussie onder de aanwezigen: met of zonder ui? Hoewel er deze keer voor een neutraler recept werd gekozen om de meerderheid tevreden te stellen, spraken verschillende gasten hun voorkeur uit.

Organisatie was best een uitdaging

Het organiseren van het evenement was geen gemakkelijke taak. Van de coördinatie van de 70 koks tot de bereiding van de ingrediënten. Om fouten te voorkomen moest de planning uiterst zorgvuldig zijn. De speciaal voor deze gelegenheid gebouwde kraan, was de sleutel tot het succes van het record. Hiermee kon de gigantische pan worden gedraaid.

Hoe lang zal dit record standhouden?

Dit record zou nog maar het begin kunnen zijn. Casals heeft de mogelijkheid opengelaten dat ze het volgend jaar opnieuw zullen proberen te overtreffen. “We hebben de lat al hoog gelegd, maar we zijn er zeker van dat we het nog beter kunnen doen”.

Lees ook: Dit zijn de twee beste verpakte tortilla de patatas uit de Spaanse supermarkt

Dit vind je misschien ook leuk