Recordaantal migranten bereikt Canarische Eilanden

door admin
Recordaantal migranten bereikt Canarische Eilanden

Dat is bevestigd door onder meer Salvamento Marítimo en andere noodhulporganisaties. De laatste boten arriveerden in de late middag en avond van donderdag op El Hierro en Lanzarote, en één boot kwam aan op Fuerteventura. Deze laatste boot, met 58 mensen aan boord, kwam uit Sub-Sahara Afrika. 46 van de opvarenden waren mannen en 12 waren vrouwen, waarvan twee minderjarig. Twee andere boten, met 53 en 41 mensen aan boord, werden door de speciale reddingsboot Guardamar Polimnia gered en naar Puerto Naos op Lanzarote gebracht.

Hoogste aantal deze week

De 812 mensen die aankwamen vormen het hoogste aantal migranten dat deze week de Canarische eilanden heeft bereikt. In totaal zijn er in vier dagen ongeveer 1.100 migranten aangekomen. 

Toename van aankomsten op eilanden

Na een relatief rustig 2022 kent de Canarische Eilandenroute sinds juni een sterke opleving van het aantal aankomsten. Het vorige record voor aankomsten werd gevestigd in 2006, toen 31.678 migranten landden op de kust van de Canarische Eilanden.

Het kleine eiland El Hierro met 11.400 inwoners kent verrassend genoeg het grootste aantal aankomsten. In de eerste week van oktober had het al ongeveer 5.000 mensen ontvangen, waarvan bijna de helft in die eerste week arriveerde. Officiële gegevens geven echter aan dat Lanzarote, het eiland dat het dichtst bij Afrika ligt, het hele jaar door het hoogste aantal aankomsten heeft, met 5.300 migranten.

De voorspelling is dat het aantal aankomsten op de Canarische Eilanden in 2023 groter zal zijn dan dat van het op één na meest actieve jaar 2020. De huidige situatie is echter heel anders dan drie jaar geleden.

Andere migratiestromen naar Balearen

Naast de Canarische Eilanden hebben ook de Balearen te maken met een toestroom van migranten. Daar zijn negen boten aangekomen, zes op Mallorca en drie op Ibiza, met in totaal 119 migranten zonder papieren.

Onrust in Senegal

Van alle aankomsten op de Canarische Eilanden is Senegal het belangrijkste vertrekpunt geworden. De belangrijkste factor die aan deze heropleving bijdraagt, zijn niet alleen de gunstige omstandigheden op zee, maar ook de situatie in Senegal. Het land ondergaat sinds juni een politieke en sociale crisis, waardoor de voorheen stabiele democratie in gevaar komt.

Nu bijna 40% van de 12,5 miljoen Senegalezen onder de armoedegrens leeft, wordt het land geconfronteerd met wijdverbreide sociale onvrede, vooral onder jongeren. Er zijn gewelddadige protesten uitgebroken na de gevangenneming van oppositieleider Ousmane Sonko, die voor veel Senegalese jongeren wordt gezien als een symbool van hoop. Deze protesten stuitten op repressie van de veiligheidstroepen. Migranten die vanuit Senegal op de Canarische Eilanden arriveren, maken melding van economische ontberingen en repressie vanwege hun politieke overtuigingen.

Lees ook: Historische EU-migratieovereenkomst op komst tijdens top in Granada

Dit vind je misschien ook leuk