Reuzenhaai aangespoeld op de Canarische Eilanden

door admin
Reuzenhaai aangespoeld op de Canarische Eilanden

Hoewel de term ‘reuzenhaai’ (Cetorhinus maximus) angst kan inboezemen, zijn dit verre van agressieve dieren. Ze voeden zich met plankton door het water te filteren en zijn zeer tolerant ten opzichte van de mens. De haai wordt bedreigd door overbevissing en is de op één na grootste vis ter wereld na de walvishaai. Volwassen dieren kunnen tot 10 meter lang worden en vier ton wegen. 

Het eiland Lobos is een klein eiland in de archipel van de Canarische Eilanden, in de Atlantische Oceaan. Het ligt ten noordoosten van het eiland Fuerteventura, in de Straat van Bocaina. Het is een district van de gemeente La Oliva, in de provincie Las Palmas.

Onderzoek naar gestrande haai

Het regionale ministerie van Milieu heeft informatieve posters geplaatst bij de op Goede Vrijdag gestrande reuzenhaai. Lezers van de tekst worden verzocht op het Las Lagunitas pad te blijven en geïnformeerd dat het gevonden dier wetenschappelijk wordt onderzocht. 

Wetenschappers van het ministerie zijn naar Las Lagunitas gereisd om relevante biometrische gegevens te verzamelen “met als doel de kennis van de soort verder te verbeteren en bij te dragen aan het behoud ervan.”

Samenwerking tussen burgers en overheid

De Canarische minister van Milieuduurzaamheid, Lola García, benadrukt het belang van samenwerking tussen burgers in het geval van waarnemingen van gewonde fauna, wat een snelle reactie van de plaatselijke milieudienst mogelijk maakt.

Dit vind je misschien ook leuk