Ryanair verwacht herstel vluchten en stopt ERTE voor medewerkers in Spanje

door admin
Ryanair verwacht herstel vluchten en stopt ERTE voor medewerkers in Spanje

Ryanair heeft besloten een einde te maken aan de tijdelijke werkloosheidsregeling (ERTE) die sinds het begin van de pandemie van kracht was en die de piloten van de Spaanse bases van de Ierse maatschappij ontvingen.

In een verklaring van de Spaanse Unie van Verkeersvliegers Sepla staat dat Ryanair de ERTE-regeling stopzet voor alle werknemers in Spanje. De afgelopen weken was de luchtvaartmaatschappij bezig een deel van het personeel opnieuw in dienst te nemen, maar door de toename van het aantal vluchten tijdens het zomerseizoen heeft zij besloten dat al haar personeel vanaf 1 juli weer in dienst zal treden. Dit bevestigen bronnen van de Spaanse krant CincoDías. Aanvankelijk probeerde Ryanair de vliegtuigen op de ingeplande zomerroutes te bemannen met buitenlands personeel.

Minder gebruik van ERTE-regeling

Volgens de laatste gegevens van het Spaanse ministerie van Inclusie, Sociale Zekerheid en Migratie waren er in mei 13.350 werknemers in de luchtvaartsector met een ERTE, wat 3,8% minder is dan de 14.127 een maand eerder. Traditionele luchtvaartmaatschappijen houden nog wel een groot deel van hun personeel in deeltijd ERTE, en zetten medewerkers in worden naar gelang van de geplande activiteit en zo verdelen zij de werklast.

Ryanair is de eerste maatschappij die de ERTE opzegt voor al haar werknemers. Volgens bronnen binnen het bedrijf ‘hebben wij, nu Ryanair zijn dienstregeling verhoogt om deze zomer aan de vraag van passagiers te kunnen voldoen, een aantal van onze werknemers uit de ERTE kunnen halen en in voltijdse werkroosters kunnen onderbrengen. We blijven eraan werken om al onze mensen weer in de lucht te krijgen nu we belangrijke luchtverbindingen weer opstarten om het Spaanse toerisme nieuw leven in te blazen’.

Impuls voor toerisme

In een interview met Reuters zei de CEO van Ryanair, Michael O’Leary, dat de vraag zich sterk herstelt en verwacht het jaar af te sluiten met een volume van tussen de 80 en 100 miljoen vervoerde passagiers, tegen 27,5 vorig jaar.

100% werktijd, lagere salarissen

Met het besluit van de luchtvaartmaatschappij zullen alle Ryanair-piloten terugkeren naar 100% van zowel hun werktijd als hun salarissen, die weliswaar verlaagd zijn: een jaar geleden hebben de piloten ingestemd met een salarisverlaging om de maatschappij te helpen de crisis het hoofd te bieden.

Sinds het begin van de door Covid-19 veroorzaakte gezondheidscrisis werkten de Ryanair-piloten 20 tot 50% minder ten opzichte van de gebruikelijke werktijd. Eind 2020 heeft het ministerie van Arbeid en Sociale Economie Ryanair twee tijdelijke ontslagen van 216 werknemers geweigerd, omdat de oorzaak van de overmacht niet was vastgesteld.

Dit vind je misschien ook leuk