Santa Eulalia de los Oscos is de nieuwe Spaanse hoofdstad van het landelijke toerisme

door admin
Santa Eulalia de los Oscos

Om landelijke bestemmingen beter onder de aandacht te brengen, heeft het platform EscapadaRural de jaarlijkse verkiezing van de hoofdstad van het landelijk toerisme in het leven geroepen. Het publiek kan stemmen op een vooraf geselecteerde lijst van plaatsen. Voor het eerst gaat deze titel naar een plaats in Asturië.

Het idyllische stadje Santa Eulalia de Oscos heeft de prestigieuze titel ‘Capital del Turismo Rural 2024’ in de wacht gesleept. Deze erkenning onderstreept de charme en aantrekkingskracht van deze landelijke bestemming. Burgemeester Francisco López Enríquez heeft verklaard dat het bereiken van de status van hoofdstad “erkenning impliceert van het werk dat daar sinds begin jaren negentig is begonnen. Toen opende de eerste accommodaties voor plattelandstoerisme.” Tegenwoordig telt de gemeente 280 hotelbedden, met een bevolking van ongeveer 430 inwoners.

Regio Los Oscos, Asturië

Santa Eulalia de Oscos ligt in de mooie regio Los Oscos in het zuiden van Asturië. Tegen een schilderachtig decor verwelkomt het stadje reizigers met zijn kleine kerk, stenen huizen en oude molens. Het heeft een authentieke en rustieke sfeer die door velen wordt gekoesterd. Bezoekers van Santa Eulalia de Oscos treffen het aan in een uiterst groen landschap van ruige bergen, dichtbegroeide bossen, mooie valleien en veel rust. Het gebied is bovendien erkend als Biosfeerreservaat.

Rijke geschiedenis

Santa Eulalia de Oscos staat bekend om zijn historische architectuur, waaronder renaissancistische gebouwen en overblijfselen uit de Moorse en Romeinse tijd. De stad is de thuisbasis van verschillende prachtige paleizen, waaronder het indrukwekkende Palacio de los Marqueses de la Conquista en het historische Palacio de Luis Chaves el Viejo.

Toeristische activiteiten en bezienswaardigheden

Het verkozen stadje in Asturië biedt een scala aan activiteiten voor bezoekers. Van ambachtelijke workshops tot prachtige wandelroutes, er is voor elk wat wils. Een hoogtepunt is de schilderachtige wandeling naar de waterval van Seimeira, waar bezoekers worden beloond met een adembenemend uitzicht op een spectaculaire waterval te midden van weelderige bossen en rivierlandschappen.

waterval seimeira asturië

turismo Asturias

Een eervolle titel

De bekroning tot Capital del Turismo Rural 2024 is een ware eer voor Santa Eulalia de Oscos en haar gemeenschap van ongeveer 400 inwoners. Het is de eerste Asturische gemeente die deze prestigieuze titel ontvangt, waarmee het de erfenis voortzet van voorgaande winnaars zoals Cazorla, Olvera en Potes.

Andere finalisten

Naast Santa Eulalia de Oscos stonden nog negen andere dorpen op de shortlist voor de titel van Capital del Turismo Rural 2024. Hoewel ze niet de hoofdprijs hebben gewonnen, verdienen ze zeker erkenning voor hun bijdrage aan het plattelandstoerisme in Spanje. De verdeling van de stemmen voor die dorpjes is als volgt:

  • Altura (Castellón): 14,9%
  • Cabezuela del Valle (Cáceres): 11,7%
  • Peñafiel (Valladolid): 9,6%
  • Brihuega (Guadalajara): 9,2%
  • Enciso (La Rioja): 8,7%
  • Cómpeta (Málaga): 7,2%
  • Artajona (Navarra): 7,2%
  • Sant Hilari Sacalm (Girona): 6,8%
  • Vilaflor de Chasna (Santa Cruz de Tenerife): 1,9%

Dit vind je misschien ook leuk