Seizoensgeboden griep na corona terug van weggeweest in Spanje

door Else BeekmanElse Beekman
seizoensgebonden griep

Na enkele jaren van verstoringen door de pandemie, keert de seizoensgebonden griep in Spanje terug met een herkenbaar patroon. Het eind van 2024 markeert de start van een griepepidemie, waarbij het type B-virus de overhand heeft.

In meerdere regio’s in Spanje is de drempel voor een griepepidemie overschreden. De gemiddelde griepratio is gestegen naar 35,3 gevallen per 100.000 inwoners, een duidelijke stijging ten opzichte van de 24,1 van de week ervoor. De drempel voor een epidemie ligt op een gemiddelde van 36 gevallen per 100.000 inwoners, maar in sommige regio’s zoals Madrid, Cantabrië en Castilla y León is deze al gepasseerd. Andere regio’s, waaronder Valencia, Galicië en Aragón, naderen dit punt.

De opkomst van griep B

Het type B-virus, dat voornamelijk mensen treft, domineert de huidige epidemie. Regio’s zoals Baskenland en Aragón rapporteren hoge percentages positieve testen op griep B. Deze variant lijkt vooral kinderen te treffen, terwijl volwassenen en ouderen minder vatbaar zijn. Toch kan het ernstige gevolgen hebben bij ouderen met chronische aandoeningen, zoals long- en hartaandoeningen. Ziekenhuisopnames komen vooral voor bij mensen ouder dan 80 jaar, vaak met complicaties zoals longontsteking.

Deze leeftijdsverdeling komt overeen met voorgaande seizoenen, hoewel er bij de groep ouder dan 80 jaar een licht stijgende trend wordt waargenomen als gevolg van de vergrijzing van de bevolking en de opeenstapeling van comorbiditeiten. Met betrekking tot de meest voorkomende complicaties is longontsteking geconstateerd bij 25% van de gevallen in het ziekenhuis en bij 3% van de ouderen die op de intensive care zijn opgenomen.

Symptomen en verwarring met COVID-19

Griep B heeft symptomen die sterk lijken op die van COVID-19, zoals vermoeidheid, koorts en hoesten. Zonder een test is het moeilijk onderscheid te maken tussen de twee. Interessant genoeg blijkt uit recente studies dat verlies van geur vaker voorkomt bij griep dan bij de huidige COVID-varianten. Voor wie griepachtige symptomen heeft, is de kans groot dat het griep betreft. Adviezen blijven: draag een masker, blijf gehydrateerd en gebruik geen antibiotica, want die werken niet tegen virussen.

Vaccinatie en ziekenhuisdruk

De griep veroorzaakt momenteel geen grote druk op ziekenhuizen. Het percentage ziekenhuisopnames blijft relatief laag met 0,8 gevallen per 100.000 inwoners. Toch zijn vaccinaties essentieel, vooral voor risicogroepen. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft aanbevolen dat de vaccins van dit jaar bescherming bieden tegen twee varianten van griep A en één variant van griep B. Hoewel de vaccins transmissie niet volledig voorkomen, verminderen ze wel de kans op ernstige ziekte.

Lees ook: Griepepidemie leget gezondheidscentra in Spanje lam