Spaans dorp doet niet mee aan race om beste en duurste kerstverlichting

door admin
Spaans dorp doet niet mee aan race om beste en duurste kerstverlichting

Hier geen hoogste kerstboom, of schitterende kerstlichtjesshow met uit luidsprekers knallende kerstliederen waar dagelijks tienduizenden mensen op af komen. Toch valt Allariz, een dorp van 6.400 inwoners in de provincie Ourense, al een paar jaar op rond de feestdagen. Dat komt door zijn inzet voor duurzaamheid. 

Je vindt er in december geen extravagantie, maar subtiele decoraties die tonen dat Kerstmis niet om geld draait. “We geloven in een duurzamere Kerst. We hergebruiken materialen en beperken het gebruik van plastic. Onze verlichting is bescheiden, maar elk jaar verrassen we onze bezoekers met nieuwe creaties”, vertelt María López van het toerismebureau. “In plaats van deel te nemen aan de lichtstrijd van veel Spaanse steden, kiezen we voor een Kerst met minder middelen maar meer hart”, zegt López. Ze geeft ook aan dat zij geld uitgeeft dat van alle inwoners is, dus wil dat evenwichtig doen.

Innovatie en duurzaamheid staan centraal

De Kerstversiering in Allariz is een toonbeeld van creativiteit en duurzaamheid. De dorpelingen zetten in op handgemaakte decoraties, zoals bijna 80 poppen die het kerstverhaal tot leven brengen. “Duurzaamheid is een kernaspect van onze Kerst. We gebruiken geen traditionele kerststallen of Kerstmannen, maar zorgen ervoor dat onze decoraties passen bij de historische en natuurlijke waarden van Allariz.”

Gemeenschapszin en lokale trots

In Allariz draait Kerst bovendien om meer dan alleen decoraties. Het is een eerbetoon aan de lokale cultuur en tradities. “We benadrukken het belang van lokale producten en gemeenschapszin. Onze decoraties zijn een gezamenlijk project van het dorp, inclusief de burgemeester en gemeentelijke ambtenaren”, legt López uit.

Trekpleisters

Allariz biedt al sinds 2017 een unieke kerstervaring met zijn fraai samengestelde miniatuurwerelden en het nagebootste postkantoor waar kinderen hun wensen kunnen versturen. Het dorp heeft ook een miniatuur kerstmarkt met een vier meter hoge draaimolen. “Dit jaar hebben we zelfs een miniatuurwereld van feeën en elfen uitgebreid met een meer en een eiland, wat zowel jong als oud betovert”, aldus de organisatoren. Concreet bestaat de route die door de straten van Allariz kan worden afgelegd uit 11 haltes. Onder de kerstversieringen bevinden zich ook een kerstmanhuis en zelfs een ski- en schaatsstation, gemaakt met poppen.

Betaalbare magie

Met een budget van slechts 9.000 euro voor de kerstversieringen weet Allariz zich te onderscheiden van steden als Málaga en Vigo. Toch trekt ook dit kleine Galicische dorp veel bezoekers die speciaal komen voor de unieke kerstsfeer. Vorig jaar was het aantal bezoekers met liefst 30% toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Naast de versieringen biedt Allariz ook een rijke historie, musea en lokale markten waar kwaliteitsproducten uit de regio worden verkocht.

Dit vind je misschien ook leuk