Spaans onderzoekscentrum doet unieke ontdekking in zee bij Chili

door admin
diepzeesoorten

Een internationaal team van 25 wetenschappers, geleid door het Barcelona Supercomputing Center (BSC), heeft een unieke ontdekking gedaan in de diepe zee voor de kust van Chili.

De onderzoekers wisten minstens 50 nieuwe diepzeesoorten te identificeren op de onderzeese bergen langs de Chileense kust. De 40-daagse expeditie werd georganiseerd door het Schmidt Ocean Institute. Tijdens deze expeditie hebben onderzoekers tot 160 soorten gedetecteerd. Daarvan zijn 50 mogelijk volledig nieuw voor de wetenschap. Deze soorten, waaronder diepzeekoralen, zee-egels, inktvissen, weekdieren en glazen sponzen, waren tot nu toe onbekend en ongedocumenteerd.

Verborgen diepzeesoorten onder de golven

Volgens Ariadna Mechó, onderzoeker en een van de auteurs van de studie bij BSC, is dit slechts het begin. “Het aantal kan waarschijnlijk toenemen zodra we alle monsters die we in het laboratorium hebben verder analyseren,” benadrukte ze. Deze regio staat bekend om zijn diverse en unieke onderwaterlandschappen. Dat verklaart deels waarom deze nieuwe soorten tot nu toe onopgemerkt zijn gebleven.

Op de foto op deze pagina zijn primnoïde koralen te zien die zijn waargenomen tijdens een duik langs een transect op de oostelijke flank van een onontgonnen en niet-geregistreerde onderzeese berg. Die berg ligt binnen de nationale jurisdictie van Chili ten oosten van het onbewoonde eiland Motu Motiro Hiva. De onderzeese berg ligt ook in het Motu Motiro Hiva Marine Park.

De wetenschap achter de ontdekking

Het BSC en andere betrokken wetenschappelijke instellingen maken gebruik van supercomputers om klimaatmodellen te ontwikkelen die helpen bij het begrijpen van de biodiversiteit en de ecologische verbindingen in deze regio. Door deze gegevens hopen de onderzoekers beter te begrijpen welke soorten er leven. Ook hopen ze meer inzicht te krijgen in hoe de gemeenschappen van zeedieren kunnen veranderen door toekomstige klimaatveranderingen.

Toekomstig beheer van mariene beschermde gebieden

Aan de expeditie namen wetenschappers van veertien organisaties uit vijf landen deel. Hun bevindingen zullen helpen bij het beheren van bestaande beschermde mariene gebieden en mogelijk bij het uitbreiden daarvan. Er wordt speciale aandacht besteed aan de regio rondom Paaseiland. Daar kunnen de nieuwe ontdekkingen leiden tot nieuwe beschermingsmaatregelen voor deze unieke habitats.

Spaanse onderzoekers ontrafelen geheim van ‘onsterfelijke’ kwal

Dit vind je misschien ook leuk