Spaans parlement kiest opnieuw: Feijóo wordt definitief geen premier

door admin
Spaans parlement kiest opnieuw: Feijóo wordt definitief geen premier

Waarschijnlijk mag demissionair premier Pedro Sánchez gaan proberen om een regering te vormen.

De PP-leider kreeg de stemmen voor van PP, Vox, UPN en Coalición Canaria. Tegen stemden PSOE, Sumar, ERC, Junts, EH Bildu, PNV en BNG. Met deze partijen zal socialistische leider Pedro Sánchez vanaf nu proberen een meerderheid te vormen om in de ambtswoning Moncloa te kunnen blijven. 

De uitslag van de eerste stemming, woensdag, was voorspeld. Feijóo haalde geen meerderheid. En zoals verwacht waren er vrijdag ook geen verrassingen bij de tweede en laatste stemming van Feijóos investituur. Nu had hij meer ja’s dan nee’s nodig om premier te worden. 

Tijdens zijn korte betoog hield Feijóo vrijdag vast aan de boodschap die hij al tijdens de sessies van dinsdag en woensdag had overgebracht: dat de PP ‘integer’ en zonder zijn ‘woord’ te breken heeft gehandeld. En als Sánchez wel president kan worden, dan komt dat omdat de socialist zijn beloften niet nakomt. Daarbij doelde hij in het bijzonder op de belofte om geen amnestie goed te keuren voor de separatisten.

 ‘Amnestie: ja of nee? Ik zeg nee, en jij? Referendum: ja of nee? Ik zeg nee, en jij?’, flapte de PP-leider er direct uit tegen Sánchez, van wie hij eiste dat hij ‘de moed had om te zeggen wat Spanje te verduren krijgt als hij weer president wordt’. 

Koning Felipe VI zal in de komende dagen een nieuwe ronde van gesprekken beginnen met alle spelers met parlementaire vertegenwoordiging. Daarna wijst wij een nieuwe kandidaat aan om de regering te vormen. Dat zal zeer waarschijnlijk Pedro Sánchez zijn. 

Of het de socialistische Sánchez gaat lukken om met een links blok een meerderheid te vormen, is nog maar de vraag. Hij heeft de steun nodig van Catalaanse separatisten, maar die stellen hoge eisen. Waaronder amnestie voor iedereen die in 2017 betrokken was bij een poging om Catalonië van Spanje af te scheiden. Sánchez overweegt de amnestie, wat leidt tot kritiek in Spanje.

Als het Sánchez in de komende twee maanden ook niet lukt om een regering te vormen, dan worden er nieuwe verkiezingen uitgeschreven. Dat zal waarschijnlijk in januari zijn.

Dit vind je misschien ook leuk