
De stemming was openbaar en op afroep. Dat betekent dat elke afgevaardigde opstond wanneer hij of zij werd opgeroepen om zijn of haar stem uit te brengen: ja, nee of onthouding. Er waren geen afwezigen. De afgevaardigden werden in alfabetische volgorde opgeroepen, beginnend met een willekeurig gekozen letter: de stemming begon met het ‘nee’ van PSOE-lid Adriana Maldonado.
Bij deze eerste stemming was een absolute meerderheid vereist van 176 stemmen, maar Alberto Núñez Feijóo haalde dat aantal niet. Hij kreeg de 172 stemmen van de PP (137 parlementsleden), Vox (33), Coalición Canaria (1) en UPN (1), tegenover de 178 'nee's' van PSOE (121), Sumar (31), ERC (7), Junts (7) Bildu (6), PNV (5) en BNG (1).
Tweede stemming binnen 48 uur
De Spaanse wetgeving voorziet in een tweede stemming na 48 uur. Die vindt vrijdag plaats. Dan is niet langer een absolute meerderheid vereist, maar heeft Feijóo voldoende aan een simpele meerderheid. Hij kan dan premier worden als er meer 'ja's' dan 'nee's' zijn. Maar gezien de standpunten die in het investituurdebat naar voren kwamen, lijkt het niet waarschijnlijk dat de investituur van Feijóo in de 'tweede ronde' wel zal slagen. Ook vrijdag lijken zijn kansen niet groot.
De voorzitter van het Congres, de socialistische Francina Armengol, zal naar het Zarzuela Paleis moeten reizen om het staatshoofd op de hoogte te brengen van het resultaat van de stemmen voor de investituur van de leider van de Partido Popular.
Het is waarschijnlijk dat koning Felipe VI volgende week een nieuwe consultatieronde zal uitschrijven. Dan zal hij vermoedelijk demissionair premier Pedro Sánchez, lijsttrekker van de PSOE, vragen een regering te vormen. De PSOE eindigde als tweede tijdens de verkiezingen op 23 juli. Ook de socialisten hebben geen parlementaire meerderheid. Zij hebben de steun nodig van Catalaanse separatisten, die amnestie eisen voor de betrokkenen bij de poging in 2017 om Catalonië van Spanje af te scheiden. Dit leidde tot veel protesten bij de aanhangers van de PP, die zondag massaal de straat opgingen in Madrid.
Verkiezingen op 14 januari?
De stemming van woensdag activeert de periode van twee maanden die is vastgelegd in artikel 99 van de Spaanse Grondwet om tot een investituur te komen. Als op 27 november niemand deze stemming heeft gehaald en de impasse aanhoudt, zullen er op 14 januari nieuwe verkiezingen zijn.
Leestip: Feijóo heeft wonder nodig om premier van Spanje te kunnen worden