Spaanse biermerken optimaliseren bierproductie voor beter milieu

door admin
Spaanse biermerken optimaliseren bierproductie voor beter milieu

Eigenlijk kan niemand er meer echt omheen: Om een halt toe te roepen aan de klimaatverandering, of om dit proces te vertragen, moet iedereen meehelpen. Steeds meer bedrijven zetten zich dan ook in om hun processen te verduurzamen en klimaatneutraal of zelfs klimaatpositief te maken.

De bierproductie vormt geen uitzondering op deze regel, zo blijkt uit het verhaal van een van de bekendste biermerken van Spanje, Mahou-San Miguel uit Burgos. Ook het productiecentrum zet zich in om elke stap van de productie van hun bier efficiënter en milieuvriendelijker te maken.

Warmte van ovens wordt ingezet tijdens brouwproces

Zo zorgen ovens in het productiecentrum van Mahou-San Miguel ervoor dat het glas, dat wordt gesmolten om bierflesjes van te maken, op op een andere manier worden ingezet. De warmte van deze ovens wordt namelijk hergebruikt en wordt ingezet tijdens het brouwen van het bier waardoor in belangrijke mate energie wordt bespaard.

De warmte van de ovens wordt namelijk omgezet in stoom. Deze stoom reist via buizen van de ene naar de andere fabriek van San Miguel en wordt opgeslagen in ketels. Deze ketels verwarmen het water waarmee de grondstoffen worden gemalen om bier te kunnen brouwen. Alleen al door deze maatregel heeft het productiecentrum van Mahou-San Miguel het gasverbruik en de CO2-uitstoot met ongeveer 70 procent omlaag kunnen brengen.

Plastic vervangen door karton

Een andere kleine maatregel met grote impact is dat Mahou-San Miguel de plastic ringen, die de 6-packs blikjes bij elkaar houden, onlangs hebben vervangen voor karton. Hierdoor is het biermerk erin geslaagd om plastic helemaal uit het productieproces te schrappen.

Biermerk Cervezas Ambar uit Aragón komt ook met duurzame maatregel

Mahou-San Miguel is echter niet de enige bierproducent in Spanje die de productieprocessen verbetert met het oog op duurzaamheid. Eerder deze week liet de bierproducent Cervezas Ambar uit Aragón weten dat 25 procent van de energie die nodig is voor de productie van hun bier, van zonne-energie afkomstig zal zijn. Deze maatregel voorkomt de uitstoot van 870 ton aan CO2 per jaar.

Dit vind je misschien ook leuk