Spaanse expert waarschuwt voor plagen van superkakkerlakken

door admin
superkakkerlakken

Met het betere weer en hogere temperaturen, komen ook ongenode gasten weer in veelvoud het dagelijks leven in veel Spaanse huishoudens kwellen. De afgelopen weken namen de meldingen over tekenplagen, bedwantsen en keukenmotten al toe. Nu voegt zich hier een nieuwe plaag bij: superkakkerlakken. Volgens specialisten zijn deze kakkerlakken sterker en resistenter dan in voorgaande jaren.

Een expert van de Spaanse milieuorganisatie Anecpla (Asociación Nacional de Empresas de Salud Ambiental) heeft een waarschuwing uitgegeven over de mogelijkheid dat sommige kakkerlakkensoorten bestand zijn tegen de gebruikelijke bestrijdingsmiddelen en vallen. Gekeken wordt hier vooral naar de Amerikaanse kakkerlak (Periplaneta americana). Dat is een van de grootste kakkerlakken die in Spanje voorkomen. Het niet al te aantrekkelijk ogende insect kan tot 5 centimeter lang worden. De naam is een beetje misleidend, want de soort komt niet uit Amerika, maar heeft zich ontwikkeld in Afrika.

Klimaatverandering als katalysator

Jorge Galván, directeur-generaal van Anecpla, waarschuwde ook in de Britse krant The Mirror ervoor dat de stijgende temperaturen, voornamelijk veroorzaakt door klimaatverandering, een ideale omgeving creëren voor deze insecten. Het is volgens Anecla  wetenschappelijk bewezen dat kakkerlakken vanaf 28ºC hun voortplantingssnelheid vermenigvuldigen. De steeds strengere EU-regels die het gebruik van bepaalde ongediertebestrijdingsmiddelen verbieden, maken het voor verdelgers ook lastiger om de insecten te vernietigen. “Het warme weer begint halverwege de lente en eindigt pas laat in de herfst, waardoor de populaties kakkerlakken alleen maar zijn toegenomen,” vertelde Galván. Hij benadrukte dat deze toename bovendien heeft geleid tot een grotere resistentie tegen sommige chemische bestrijdingsmiddelen.

Aanpak van plagen

“Professionals in de milieugezondheid evalueren altijd de kosten en baten van elke situatie en geven waar mogelijk de voorkeur aan fysieke en biologische maatregelen boven chemische,” verklaarde Galván aan The Mirror. “Maar wanneer er geen andere oplossing is voor een adequate plaagbeheersing, zoals in het geval van kakkerlakken, is het gebruik van chemische middelen onvermijdelijk,” voegde hij toe.

Gezondheidsrisico’s en preventie

De belangrijkste zorg bij deze plagen is de overdracht van ziekten en bacteriën die ook op mensen overgebracht kunnen worden. Kakkerlakken zijn mechanische vectoren die ziekten overbrengen zoals salmonellose (besmettelijke darmziekte), infectieuze hepatitis, dysenterie (zware vorm van diarree) en vele andere. Vooral in de voedingsindustrie is dit een groot probleem. De aanbevelingen om deze te voorkomen zijn onder andere:

Aanbevelingen om de aanwezigheid van kakkerlakken te voorkomen

1. Zorg voor reinheid en voorkom het achterlaten van voedselresten

2. Vermijd waterlekken en andere vochtplekken.

3. Dicht scheuren, gaten en spleten af.

4. Sla eetbare producten goed en zo ontoegankelijk mogelijk op.

5. Gebruik afvalcontainers met strakke deksels.

6. Laat periodiek anti-plagenonderhoud uitvoeren door professionals op het gebied van milieugezondheid.

Dit vind je misschien ook leuk