Veel Nederlanders en Belgen in Spanje hebben een particuliere zorgverzekering. Hoewel de openbare gezondheidszorg goed is, zijn de wachtlijsten vaak lang. Het is voor veel mensen reden om uit te wijken naar particuliere zorgaanbieders.
De druk op de Spaanse publieke gezondheidszorg is al jaren een reden van zorg. Veel zorgprofessionals wijken uit naar privéklinieken of het buitenland, omdat ze daar beter betaald krijgen. Ondanks verschillende stakingen en onderhandelingen met de vakbonden, blijft de druk in de zorg onverminderd hoog. De particuliere zorgsector vaart er wel bij.
Bijna helft van Spaans zorgaanbod gaat via particuliere sector
Uit een recent rapport van de branchevereniging Alianza de la Sanidad Privada Española (ASPE) blijkt dat de particuliere sector verantwoordelijk is voor 48 procent van de totale zorguitgaven in Spanje. In 2022 werd van de 131,98 miljard euro die aan zorg werd uitgegeven, 63,62 miljard euro besteed aan particuliere zorg. De grootste bijdrage aan deze uitgaven komt van particulieren, goed voor 73% van de totale kosten, wat neerkomt op 3,1% van het bruto binnenlands product (BBP). Particuliere zorgverzekeringen zijn de op één na grootste afnemer, met een aandeel van 24%.
Tijdens de presentatie van de studie benadrukte Carlos Rus, voorzitter van ASPE, het verschil in efficiëntie bij het beheren van wachttijden. De gemiddelde tijd tussen het voorschrijven van een chirurgische ingreep en de uitvoering daarvan bedraagt binnen het publieke systeem 121 dagen. In het particuliere circuit worden zeven van de tien patiënten binnen 15 dagen geopereerd.
Wachttijden eerstelijnszorg flink langer sinds covid
Uit studies naar de voordelen van particuliere zorg blijkt dat 81 procent van de patiënten in de particuliere sector binnen twee weken wordt geholpen. De wachttijd in de publieke sector is daarentegen gemiddeld 90 dagen. Deze verschillen onderstrepen volgens Rus het belang van particuliere zorg als aanvulling op de publieke gezondheidszorg. Hij dringt er bij overheidsinstanties op aan om dit te erkennen.. Rus geeft bovendien aan dat Spanje 431 privéziekenhuizen telt, dat is 56 procent van het totale aantal in het land.
Sinds de covidcrisis breken de wachttijden in vooral de eerstelijnszorg alle records. In juni van dit jaar registreerde het ministerie van Volksgezondheid 848.340 patiënten die op een chirurgische ingreep wachtten, een stijging van 3,4 procent ten opzichte van een jaar geleden. Van deze patiënten wachtte 20,5 procent al meer dan zes maanden op een operatie.
Regionale verschillen en uitdagingen
Het zorgaanbod in Spanje verschilt per autonome regio. In Catalonië, Madrid en Andalusië heeft de particuliere sector het grootste zorgaandeel. In Andalusië bijvoorbeeld, zijn 59 van de 94 ziekenhuizen privaat. Madrid telt 48 privéziekenhuizen, met een totaal van 85 ziekenhuizen in de autonome regio. In Catalonië gaat het om 136 van de 199 ziekenhuizen.
Ondanks de groeiende invloed van de particuliere sector, blijft een groot deel van de Spaanse bevolking positief over het openbare zorgsysteem. Een studie van de farmaceutische groep Stada wees uit dat 71 procent van de Spanjaarden tevreden is over de openbare zorg, wat 15 procentpunten boven het Europese gemiddelde ligt.
Net als in Nederland is de vergrijzing van de bevolking echter een grote uitdaging voor de Spaanse gezondheidszorg. Door de grote groep ouderen in het land is de vraag naar zorg hoog, wat zorgt voor langere wachttijden voor eenvoudige behandelingen. Volgens Dr. Juana Sánchez van de Spaanse Vereniging voor Algemene Geneeskunde (SEMG) zijn betere communicatie en samenwerking tussen apotheken en eerstelijnszorg zijn essentieel om dit probleem aan te pakken.
Flexibiliteit van de particuliere sector
Carlos Rus noemt de particuliere zorg een “flexibele bron” die inspeelt op de grote vraag naar zorg in Spanje. Hij benadrukt het belang van samenwerking met de publieke sector. In de privésector werken bijna een half miljoen zorgprofessionals. Rus is daarom van mening dat samenwerken met de publieke sector niet alleen logisch is, maar ook essentieel om het huidige zorgsysteem in Spanje gezond te houden.
Lees ook: Tekort aan verpleegkundigen in Spanje wordt steeds groter